Hlavní obsah

Muzikál Mauglí pro děti i dospělé

Právo, Radmila Hrdinová

Muzikál Mauglí, který na motivy populární Knihy džunglí Rudyarda Kipling napsali Ondřej Soukup (hudba), Gabriela Osvaldová (libreto a texty písní) a Miroslav D. Mirčev (spolupráce na libretu), představili tvůrci v pražském Divadle Kalich poprvé novinářům.

Foto: Právo - Jan Handrejch

Jiří korn při ukázce představení

Článek

V krátké „ochutnávce“ zazněla úvodní scéna, v níž se lidské mládě Mauglí stává členem vlčí smečky, píseň černého pardála Baghíry o užitečnosti strachu předvedl Jiří Korn, v tanečních scénách v choreografii Adély Laštovkové Stodolové a Jany Burkiewiczové se blýskli akrobatickými prvky tanečníci i představitelé jednotlivých zvířecích rolí. Ukázka vyvrcholila společnou písní o řece Vaiganze.

Foto: Právo - Jan Handrejch

Jan Cina a Jiří Korn.

Režii muzikálu bude mít duo SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský), které letos v létě zaujalo diváky Letních shakespearovských slavností inscenací Snu noci svatojánské, premiérované na Pražském hradu. „Kipling nenapsal Knihu džunglí jen proto, aby ukázal, jak nádherná a pestrá je džungle. Jejím prostřednictvím chtěl poukázat na některé hodnoty, které jsou už po tisíciletí nezbytné pro naši schopnost přežít a zároveň si život užít naplno. Přesně o tom chceme v tomto muzikálu hrát. Nemáme na jevišti zvířátka, aby byla roztomilá, štěkala, mňoukala, ale abychom skrze ně mohli pochopit řadu věcí, jež se nás úzce dotýkají,“ říká jeden z režisérů Martin Kukučka.

V muzikálu se představí řada zkušených herců a zpěváků i nové posily. Titulní roli alternují Jan Cina, Roman Tomeš a Petr Kolman, černého pantera Baghíru Jiří Korn, Peter Stránčik a Jan Sklenář. „Je to tak. Jsme si blízcí. Já zrovna panterovi asi úplně ne, ale snažím se najít cestu, jak vyjádřit různé pocity chytré a zkušené šelmy. Já jsem zatím jen zkušený,“ říká s nadhledem o své roli Jiří Korn.

Foto: Právo - Jan Handrejch

Z muzikálu Mauglí.

V dalších postavách zvířecí říše indické džungle se na scéně objeví Jan Kříž nebo Juraj Čiernik (tygr Šér Chán), Csongor Kassai nebo Ondřej Nosálek (opičí král a sup), Lucia Šoralová nebo Vendula Příhodová (matka vlčice Rákšasí), Richard Tesařík nebo Petr Opava (slon Háthí a sup). Na scéně Jakuba Kopeckého budou tanečníci, herci i zpěváci vystupovat v kostýmech Simony Rybákové.

Muzikál má touhu oslovit dospělé i dětské publikum „Zpracovali jsme podivuhodný příběh o tom, že zvířata nás můžou naučit o nás samých víc, než si dokážeme představit. No a nejoblíbenější pohádky přece skoro vůbec nejsou (jen) pro děti,“ říká textařka Gabriela Osvaldová.

Muzikál Mauglí bude mít premiéru v Divadle Kalich ve čtvrtek 12. září. Písničky v podání herců pražské inscenace vyjdou k premiéře na CD.

Reklama

Výběr článků

Načítám