Hlavní obsah

Divákům vadí, že nechytnou Déčko a Art. ČT radí: Změňte vysílač

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Televizní diváci sice vítají, že Česká televize nabízí od soboty dva nové programy Déčko a Art na jedné stanici, ale vadí jim velmi problematické pokrytí signálem. Někteří musejí přetáčet antény nebo pořizovat nové.

Foto: www.ceskatelevize.cz

Logo nového dětského kanálu ČT

Článek

Divákům se nelíbí, že ČT předem neřekla, že je příjem nové stanice bude stát peníze z vlastní kapsy. Třeba v případě, že jim nakonec pomůže pouze pořízení zesilovače pokojové antény.

Nespokojenci volají i do redakce Práva. Nové stanice nechytnou například v Pardubicích, Jihlavě, Liberci nebo ve Znojmě, stěžují si také Pražáci. Ti to řeší například natočením antény na Ládví, protože ze Žižkova nové stanice nejdou.

Na dotaz, jak chce ČT situaci řešit, poslala mluvčí televize Alžběta Plívová v pondělí v podvečer rady těm, kteří signál nemají, jak postupovat. Mohlo by jim prý pomoci, pokud změní vysílač, ze kterého signál přijímají.

Celoplošná dostupnost až za dva roky

Na posledním jednání Rady ČT minulou středu informoval generální ředitel Petr Dvořák, že pokrytí (penetrace) signálem u nového programu je 82,5 procent, ale podle jeho slov se připravuje harmonogram, aby signál byl co nejdříve více dostupný.

Zákon o ČT požaduje plánované pokrytí 95 procent obyvatel České republiky. Jak ale vyplývá z písemného prohlášení ČT, dostupnost „všude“ se dá čekat teprve až za dva roky. Vedení televize se situací zabývá. „Vysílání je zatím experimentální, budeme ho vyhodnocovat,“ sdělil programový ředitel ČT Milan Fridrich.

Foto: Česká televize

Mapa pokrytí signálem vysílací sítě 1a, prostřednictvím které jsou šířeny nové kanály České televize ČT :D a ČT art.

O situaci bude možná znovu jednat i Rada ČT na svém příštím zasedání v Brně ve středu 11. září. „O problému podrobně informován nejsem, jen vím, že existuje. Takže si chci sjednat informace, abych věděl, v jakém rozsahu je možné signál přijímat, jaké to má omezení. Budu žádat, aby mi generální ředitel ČT osobně vyložil, jaká je další perspektiva. Zda se to může zlepšit. Pak informuji členy rady a uvidíme, zda se tím budeme zabývat," uvedl v pondělí předseda Rady České televize Milan Uhde.

Foto: Česká televize

Logo ČT art

Radě si stěžovala osobním dopisem i předsedkyně Asociace režisérů a scenáristů Ljuba Václavová. Vadí jí, že se k divákům nedostane výsledek jejich tvůrčí práce a chce vědět, co s tím ČT bude dělat.

Jak zjistit nejlepší příjem signálu

Na webové adrese Českého telekomunikačního úřadu http://dtv.ctu.cz/ lze podle zadání ulice vyhledat, z jakého vysílače je nejlepší přijímat signál.

Do formuláře je třeba zadat u služby „digitální", rozsah vysílání „regionální“ a název sítě „Regionální síť 7 nebo 10", což je Multiplex 1a, který šíří signál Déčka a ARTu.

Přehled vysílačů sítě 1a resp. výběr regionální sítě je uveden na www.ceskatelevize.cz/vse-o-ct/technika/digitalni-pozemni-vysilani-dvb-t/vysilaci-sit-1a/.

Lze tam i vidět, zda na trase mezi vysílačem a konkrétní lokalitou nebrání signálu překážky. Server nabízí také přehledné mapy celkového pokrytí signálem.

Reklama

Výběr článků

Načítám