Hlavní obsah

Do Woodstocku se vrací festival

Novinky, Stanislav Dvořák

V roce 2014 se vrátí velký open air festival na pozemky Bethel Woods, kde se konal kultovní Woodstock v roce 1969. Majitelé se dohodli s organizátory Mysterylandu, nejdéle fungující přehlídky elektronické hudby.

Foto: mysteryland.com

Festival Mysteryland

Článek

Mysteryland je alternativní festival, který už dvacet let spojuje hudbu, divadlo, film a výtvarno. Zatím fungoval v Nizozemí a v Chile a 23. května 2014 se bude poprvé konat ve Woodstocku.

Na těchto slavných pozemcích by chtěl dělat koncerty každý, ale majitelé jsou velmi vybíraví. Mysteryland s nimi musel vyjednávat více než rok, než dovolili uspořádat akci, na které se očekávají dvě desítky tisíc návštěvníků.

„Vybrali jsme si Mysteryland jako první současný festival na posvátných pozemcích, protože oni věří v mnohé principy, jež jsou vlastní i naší organizaci,” řekla ředitelka Bethel Woods Center for the Arts Darlene Fedunová.

„Kreativita, jednota, společenská zodpovědnost a zaměření na zážitek návštěvníků. Jsme potěšeni, že spolupracujeme se zkušeným pořadatelem festivalů a organizací, který vyznává vyšší hodnoty.”

Lístky se začnou prodávat až za dva měsíce, zájemci se ale mohou registrovat už předtím - registrace bude povinná.

Rozdíly mezi lidmi mizí

„Vidíme velkou podobnost mezi Woodstockem a současnou kulturou elektronických festivalů. Rozdíly mezi lidmi na našich festivalech prostě mizí, na taneční ploše jsou si všichni rovni,” řekl za pořadatele Duncan Stutterheim.

Před pár lety vzniklo muzeum Woodstocku, které nabízí videoprojekce, interview, artefakty z 60. let a samozřejmě hudbu. Zážitky ze záznamu vyprávějí tehdejší promotéři, návštěvníci koncertu i muzikanti.

Nejslavnější rockový festival všech dob se konal u amerického městečka White Lake v srpnu 1969. Zahrála na něm muzikantská elita - Carlos Santana, The Who, Ten Years After, Jimi Hendrix a další. Davy lidí vnikly na akci bez lístků, to ale nadšeným organizátorům vůbec nevadilo, jak ukazuje i rozhovor ve známém filmu Woodstock.

Myšlenku festivalu se v USA mnohokrát pokusili obnovit, ale taková sláva jako v roce 1969 už to nikdy nebyla. Na vzpomínkových akcích si tam znovu zahráli veteráni jako Jefferson Starship, Ten Years After, Canned Heat, Big Brother and the Holding Company a zpěvák Country Joe McDonald.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám