Hlavní obsah

Roger Waters vyzval rockové hvězdy k bojkotu Izraele

Bývalý frontman hudební skupiny Pink Floyd Roger Waters vyzval v otevřeném dopise rockové hvězdy z celého světa ke kulturnímu bojkotu Izraele. Od úřadů si svou výzvou vysloužil obvinění z pokrytectví, informoval na svém webu britský list The Telegraph.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roger Waters ve vítězném gestu na pražském koncertě

Článek

Apel umístěný na propalestinském webu Electronic Intifada říká, že hudebníci se musejí pustit do Izraele za to, co Waters označuje za „zločiny apartheidu a etnických čistek” páchané židovským státem, protože to nejsou ochotny udělat západní vlády a Rada bezpečnosti OSN.

„Píšu vám nyní, mí bratři a sestry z rodiny rock´n´rollu, a žádám vás, abyste se připojili ke mně a k tisícům dalších umělců z celého světa a vyhlásili kulturní bojkot Izraeli,” napsal Waters. „Projevme své odmítání apartheidu v Izraeli a v okupované Palestině závazkem, že nebudeme vystupovat nebo vystavovat v Izraeli a nepřijmeme žádnou cenu nebo dotaci od jakékoli instituce napojené na izraelskou vládu, dokud se Izrael nepodřídí mezinárodnímu právu a univerzálním principům lidských práv.”

Foto: Jan Handrejch, Právo

Waters v minulosti často kritizoval Izrael a několik let se aktivně účastnil akcí hnutí BDS, které bojuje proti normalizovaným vztahům se židovským státem. V roce 2006 nasprejoval například protestní nápisy na bezpečnostní bariéru, kterou Izrael vybudoval na hranici s palestinským západním břehem Jordánu. Spoluzakladatel a hlavní skladatel Pink Floyd vystoupil 7. srpna na koncertě v zaplněné pražské O2 areně, kde nabídl modernizovanou verzi slavného projektu The Wall své bývalé skupiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám