Hlavní obsah

Bittová, Bihári, Bombino i kdysi slavní Dog Eat Dog zahrají v Praze

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Září v Praze bude plné zajímavých klubových koncertů. Přijedou bretaňští Sergent Pépére, Iva Bittová, Mário Bihári, africký kytarista Bombino a američtí Dog Eat Dog.

Článek

Už třetího září přijedou do Rock Café Sergent Pépére z bretaňského Rennes. Vlivy z tohoto kraje spojili se ska, balkánským folklórem či latinou a vytvořili poměrně divoký až chaotický styl, který vynikne zejména naživo.

Koncerty nabízejí zajímavé výkony dechové sekce, nadhled a humor. Důležitá je i pódiová show a kostýmy, Sergent Pépére totiž vznikli z pouličního divadla Arpion Celeste. V ČR vystupovali už mnohokrát.

Každý, kdo nežil v devadesátých letech zcela mimo civilizaci, musí znát americkou skupinu Dog Eat Dog. Tehdy byla doslova všude, kombinace hip-hopu a těžkých kytarových riffů působila v té době svěže a zajímavě zněl i saxofon. Dog Eat Dog měli obrovský úspěch téměř po celém světě.

Foto: Rock Café

Dog Eat Dog

Vznikli v roce 1993 a prosadili se o rok později legendárním albem All Boro Kings. Hudební televize MTV označila Dog Eat Dog za nejlepší novou kapelu roku. Poměrně známé je také album Play Games a koncem deváté dekády vydali ještě desku Ampeg. V Rock Café vystoupí 4. září.

Velmi zajímavý alternativní zážitek nabídne 18. září, kdy vystoupí v Rock Café Mário Bihári a Bachtale Apsa. Slepý zpěvák, klavírista a akordeonista Bihári je na klubové scéně známou osobností, ve své hudbě mísí lidovou tradici balkánských či maďarských cikánských kapel s jazzovými motivy. Název Bachtale Apsa, v překladu Slzy štěstí, vyjadřuje pestrost nálad a emocí. Bihári byl znám také spoluprací se Zuzanou Navarovou.

Foto: Rachot.cz

Bombino

Nigerijský kytarista Bombino, kterého britský tisk označil za „saharského Santanu“, přijíždí poprvé do Česka 5. září a zahraje v 19.30 v pražském Paláci Akropolis.  Dosud poměrně neznámému kytaristovi se podařil husarský kousek, když k produkování svého nového alba Nomad sehnal Dana Auerbacha ze skupiny Black Keys, mnohými považovaného za geniálního rockového muzikanta.

Deska, která vznikla v Nashvillu, spojuje americký bluesrock a africké vlivy pouštních kočovníků. Není tedy divu, že připomíná skupinu Tinariwen. Rozhodně se nesnaží o popovou world music, jakousi příjemně odpočinkovou hudbu se soulovým nádechem. Jeho Stratocaster má patřičně „nařvaný“ a ostrý zvuk, který skoro překrývá varhany v pozadí. Sóla chvílemi skutečně vyvolávají představu Santany, ale stejně tak třeba i Cream, Led Zeppelin a jiných.

Kytarista sklidil velký úspěch na festivalu v dánském Roskilde a následovalo pozvání i do newyorské Carnegie Hall. Dokumentaristu Rona Wymana okouzlila Bombinova hudba natolik, že mu nabídl roli ve svém filmu o kočovnících z Nigeru.

To nejlepší nakonec. Iva Bittová přijede do Rock Café 22. září. Skvělá nadžánrová zpěvačka a muzikantka neustále hledá nové formy vyjádření, rozumí si s rockem, jazzem, world music i s Mozartem. Ráda se doprovází na housle. Získala už několik ocenění České hudební akademie v kategorii Zpěvačka roku a je uznávána jak u nás, tak v zahraničí. Věnuje se také herectví (filmy Tajnosti, Želary, Balada pro banditu).

Reklama

Výběr článků

Načítám