Hlavní obsah

Edinburgh: Další „Anděl“ pro český tanec

Edinburgh

České soubory vystupující během celého srpna na Edinburgh Fringe, největším světovém festivalu divadla a tance, získaly tento víkend již druhou cenu Herald Angel. Stejnojmenný deník tentokrát ocenil multimediální taneční představení S/He Is Nancy Joe, v němž Miřenka Čechová a Tantehorse originálním způsobem zpracovala transgenderovou tematiku.

Foto: České centrum Londýn

Miřenka Čechová

Článek

Hned dvě ocenění Herald Angel jsou nesporným úspěchem současného českého tance. Deník Herald uděluje tuto cenu celkem čtyřikrát během srpnové festivalové sezóny v Edinburghu a oceněné vybírá z více než 24 000 umělců vystupujících nejen na Fringe, ale také na Edinburgh International Festival, The Jazz & Blues Festival, The Edinburgh International Book Festival. Konkurence je tedy obrovská co do počtu i kvality ostatních projektů.

Mé představení je dokumentárním zpracováním příběhů skutečných transgender lidí.
Miřenka Čechová

Tanečnice Miřenka Čechová převzala cenu v rámci slavnostního ceremoniálu v Edinburgh Festival Theatre moderovaného Keithem Brucem, uměleckým editorem deníku The Herald. Kritici na její performanci o transsexualitě ocenili odvážně zvolené téma a jeho tanečně-dokumentární zpracování založené na reálných příbězích.

„Mé představení je dokumentárním zpracováním příběhů skutečných transgender lidí, které jsem měla možnost osobně poznat. Velké díky patří právě jim, protože sdílením svých příběhů umožnili mne i divákům nahlížet krásu a smysl života ze zcela nové perspektivy. Zároveň bych chtěla poděkovat celému svému týmu, protože toto představení by bez jejich podílu nikdy nevzniklo,“ uvedla po převzetí ceny Miřenka Čechová.

Foto: Martin Mařák

Momentka z představení S/He Is Nancy Joe.

Kromě Tantehorse vystupuje letos na Fringe pod společnou hlavičkou Czech Dance Showcase čtveřice tanečnic ze souboru VerTeDance s vynikající inscenací Kolik váží vaše touha? a Spitfire Company a Damúza Theater s tanečně - boxerským sólem One Step Before the Fall.

Ocenění získala i zpěvačka Dusilová

Přehlídku současného českého tance ve Velké Británii iniciovalo a připravilo České centrum Londýn ve spolupráci s organizací Nová síť. Všechny soubory dosud získaly v Edinburghu řadu ohlasů od renomovaných kritiků z britských médií. Tanečnice Markéta Vacovská a zpěvačka Lenka Dusilová si za One Step Before the Fall také odvážejí cenu Herald Angel a jsou nominovány na Total Theatre Award, nejprestižnější cenu udílenou na Fringe, která bude vyhlášena v závěru festivalu.

Ocenění a zahraniční recenze z Fringe mohou českým souborům pomoci při získávání dalších zahraničních angažmá a přispějí samozřejmě také k většímu povědomí odborníků o velmi kvalitní scéně současného tance a divadla v České republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám