Hlavní obsah

Vinnetou a Nšo-či si odvezli dýmku míru

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzští herci Pierre Brice a Marie Versiniová přijeli na Open Air Festival Trutnov. Nešlo ani tak o ně, jako spíš o postavy, které ztvárnili v šedesátých letech ve filmech o Vinnetouovi. Dnes čtyřiaosmdesátiletý Brice hrál Vinnetoua, náčelníka Apačů, a dnes třiasedmdesátiletá Versiniová jeho sestru Nšo-či.

Foto: David Taneček, ČTK

Pierre Brice a Marie Versiniová v Trutnově

Článek

Když Brice přijel do Trutnova před pěti lety, byl uvolněnou atmosférou festivalu tak zaskočen, že v jeho očích bylo možné nacházet pochybnosti o tom, jestli přijetím pozvání neudělal chybu. Letos už věděl, do čeho jde, a jistě o tom zpravil i Versiniovou.

Její osobní tragédie nadto podle ředitele festivalu Martina Věcheta odstartovala malý příběh, který se odehrál během několika hodin právě v Trutnově.

Před nedávnem skonal její manžel a zemřeli jí i psi, které chovala. Šlo prý o druh setra, právě takový, který ve dvou exemplářích chová Věchet. Shodou okolností se jim tři týdny před festivalem narodila štěňata.

„Protože jsem se dozvěděl o osobní tragédii Marie Versiniové, rozhodl jsem se jí věnovat jedno ze svých štěňat. Vím také, že Pierre Brice je velkým milovníkem psů, takže jsem mu chtěl věnovat další,“ řekl Právu Věchet.

Stalo se, nicméně oba herce dárek trochu zaskočil. Ukázalo se totiž, že vzhledem k jejich věku není příliš prozíravé zavazovat se takto k péči o živého tvora. Po zralé úvaze nakonec ponechali štěňata v Trutnově.

Odvezli si ale dýmku míru. „Dostali ji od nás na stvrzení pokrevního přátelství,“ vysvětlil Věchet.

„Ten nápad vznikl naprosto spontánně a dýmku pak ručně několik dnů vyráběl partner mé dcery. Je poměrně dlouhá, a když odjížděli, nevešla se jim téměř do vozu. Nakonec vše vyřešila paní Briceová, která vše srovnala tak, že se vešla i dýmka.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám