Hlavní obsah

Sobotní trutnovská noc patřila hlavně Toy Dolls a Julianu Marleymu

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí den Open Air Festivalu Trutnov patřil mimo jiné debatě o násilném poválečném odsunu a promítání filmů k tématu, také setkání s filmovými představiteli Vinnetoua a Nšo-či, kteří následně z Trutnova po dvoudenním pobytu odjeli, či společnému focení, při němž fotograf z pódia zvěčnil diváky a připravil tak další snímek do již poměrně bohaté historické série.

Foto: Jiří Janda

Toy Dolls jsou na scéně již více než třicet let.

Článek

Na hlavní scéně kralovali tentokrát zahraniční hosté. Julian Marley, syn slavného otce a krále reggae Boba, přišel s tradičním reggae, vzpomínkami na svého zploditele i náladou, která naprosto odpovídá duchu trutnovského festivalu. Jeho heslem je „reggae“, proto to slovo často provolával z pódia a hrál skladby, které se od něho nevzdálily ani na krok.

Publikum bylo nadšené. Reggae je totiž styl, který k trutnovskému festivalu přirozeně patří. I ono totiž hlásá svobodu, mír a lásku. Navíc jsou festivalové barvy vyvedené v barvách reggae, tedy žluté, zelené a červené.

Foto: Jiří Janda

Julian Marley

Stále uječený Olga

O půlnoci odstartovali svůj set Toy Dolls, veselá punkrocková trojice z britského Sunderlandu, která je na scéně již od roku 1979. Nikdy během kariéry ji neopustily entuziasmus a chuť vytvářet divoké melodické písničky s poměrně charakteristickými kytarovými vyhrávkami, přesněji řečeno velmi hravými a melodickými.

Ani zpěvák Michael Algar, říkající si Olga, neztratil nic na svém uječeném výrazu, kapela si navíc nadále hýčká trojhlasy, pročež lze její noční set považovat za jeden z nejpovedenějších na letošním festivalu vůbec.

Rachid Taha se narodil v Alžírsku, ale hudebním domovem se mu stala Francie. Už od roku 1980 podniká hudební výpady do celého světa a jeho exportním zbožím je rocková muzika brilantně propojená s prvky africké world music, především alžírského chaabi, a také reggae, punku, funku a citlivě použité elektroniky.

Výsledkem je styl, který je přirozeně charismatický a strhující. Publikum v Trutnově hodinový Tahův set protančilo, zpěvák jim pak v dobrém rozpoložení odhaloval ráj, ve kterém je osobně i umělecky doma.

Krásné Javory Beat i Buty

Českou stopu v sobotním programu v Trutnově reprezentovala například skupina Javory Beat, v jejímž čele stojí Hana a Petr Ulrichovi. Vzpomínali na český rock šedesátých let, k němuž se ve své tvorbě v posledních letech vrátili, ovšem nezapomněli připomenout, že jejich srdeční záležitostí je moravský folklór a folk. Jejich nejslavnější písničky jsou jimi ostatně výrazně ovlivněny.

Noční koncert skupiny Buty ukázal dvě věci. Tahle ostravská parta má hity, které píší českou hudební historii, a muzikantsky je místy až odzbrojující. Tím spíš, když si její členové udělají instrumentální výlet daleko od pop rocku, stylu, který jim pomohl na výsluní.

Pozoruhodná vystoupení na menší scéně v sobotu předvedli Please The Trees, punkrockové The Fialky nebo hiphopová dvojice WWW, která si jako hosta do pár svých kompozic pozvala bubeníka Pavla Fajta.

Jiří Schmitzer nebo Sto zvířat jsou pak festivalovými jistotami, jejichž angažováním pořadatel nikdy neudělá chybu. Zjevně ji neudělal ani v Trutnově.

Až do nedělní noci

Open Air Festival Trutnov bude pokračovat až do noci z neděle na pondělí. Program posledního dne nabízí například vystoupení skupin N.V.Ú., Debustrol, Krucipüsk, Inékafe, britských Palm Reader nebo bývalého člena slavné americké punkrockové kapely Markyho Ramonea.

Na festivalu je odhadem třináct tisíc diváků, počasí je ryze slunečné, jen noci jsou pod Krkonošemi přece jenom chladnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám