Hlavní obsah

RECENZE: Bobby McFerrin spirituální. Úžasný jako vždy

Novinky, Stanislav Dvořák

Bobby McFerrin s albem Spirityouall stvrzuje pověst geniálního všeuměla. Tentokrát se inspiroval ve spirituálu, nebyl by to ale on, kdyby v něm neobjevil něco nového, specificky mcferrinovského.

Foto: Sony Music

Bobby McFerrin: Spirityouall

Článek

Bobby McFerrin je stále jedním z nejpozoruhodnějších hudebníků světa. S ohromným rozsahem hlasu a bohatstvím přístupů umí překvapovat. Mísí klasiku, jazz, spirituál, blues, pop, world music. Diriguje orchestry, ale někdy vystupuje úplně sám. Spolupracoval s Chickem Coreou, Herbiem Hancockem s Newyorskou filharmonií, Clevelandským a Filadelfským orchestrem i Vídeňskou a Londýnskou filharmonií.

Jeho minulé album Vocabularies přineslo především nesmírně originální hudbu a novinka Spirityouall opět potvrzuje jeho kvality. Zdaleka nejde o běžné album spirituálů.

McFerrin si vybral některé z nejproslulejších spirituálů jako Joshua (Battle of Jericho), Swing Low Sweet Chariot nebo Whole World, ale přidal k nim i vlastní  písničky. Vychází z prastaré tradice spirituálu, ovšem zpívá jazzově.

Část skladeb pojal zase více ve stylu country a folku a vždy preferuje odlehčené, průzračné aranže bez sborů, bez dechových sekcí a gospelových klišé. Ve spolupráci s velkou jazzovou nadějí Esperanzou Spalding stvořili jemné, působivě melodické album pro soustředěný poslech a meditativní nálady.

Celkové hodnocení: 90%

Reklama

Výběr článků

Načítám