Hlavní obsah

Umělec smí hajlovat, rozhodl německý soud

Novinky, Stanislav Dvořák

Německý výtvarník Jonathan Meese, který se zabývá i jevištními performancemi, vyhrál soud, kde obhajoval své hajlování. Soudkyně uznala, že hajloval satiricky.

Foto: Profimedia.cz

Jonathan Meese

Článek

”Umění zvítězilo,“ řekl spokojený Meese po skončení soudu v Kasselu. ”Teď jsem svobodný.“

Veškerá nacistická gesta, pozdravy a symboly jsou v Německu přísně zakázány a na rozdíl od ČR se tam jen málokdo odváží dělat si legraci z nacismu. Meeseho právníci argumentovali tím, že ústava zaručuje svobodu uměleckého projevu a Meese hajloval v rámci satirického uměleckého výstupu.

Meese je znám i tím, že se účastnil wagnerovských Bayreuthských hudebních slavností a pracoval tam na provedení Parsifala. Právě skladatel Richard Wagner (1813 - 1883) byl oblíbencem Adolfa Hitlera a např. v Izraeli byl úplně zakázán po sedm desítek let. Jeho nejlepší díla, jako Bludný Holanďan, Lohengrin, Tristan a Isolda, Mistři pěvci norimberští a operní tetralogie Prsten Nibelungův, dosáhla světové proslulosti. Wagner pobýval i v Čechách, své opery osobně uvedl v Praze a navštívil lázně Teplice.

Vydal bohužel také text Židovství v hudbě, kde kritizuje židovské umění. Podobné myšlenky pak nacisté ve 30. letech rozvedli v teorii o zvrhlém židovském umění a jeho protikladu - tom správném árijském. To vedlo k ničení uměleckých děl a později i k fyzické likvidaci umělců.

Ušetří 12000 eur

Meese loni na akci nazvané Megalomania in the Art World v rámci jednoho interview, které pojal spíš jako vystoupení, zahajloval. Performance neměla nacismus propagovat, ale zlehčovat.

„Je jasné, že obžalovaný se s nacionálním socialismem nebo Hitlerem neidentifikuje, naopak se mu vysmívá. Při performanci šlo o uměleckou diskuzi,“ uvedla soudkyně. Žalobce tvrdil, že Meese tímto chováním dělá hajlování „salonfähig“ čili společensky přijatelným, a požadoval, aby zaplatil pokutu 12000 eur.

Umělec dodal, že je velmi spokojený a prý bude nadále bojovat za diktaturu umění: „Pak už nebudou žádné politické strany a bude vládnout umění.“

Reklama

Výběr článků

Načítám