Hlavní obsah

Celeste Buckingham: Chtěla bych zůstat v Americe a uspět tam

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmnáctiletá slovenská zpěvačka Celeste Rizvana Buckingham se narodila švýcarské matce a americkému otci v Curychu. Posléze ale žila na Slovensku, kde ji v patnácti letech matka přihlásila do soutěže Česko-Slovenská SuperStar. Dostala se mezi posledních deset finalistů, což pro ni byl můstek k sólové kariéře. V roce 2012 vyšlo její debutové album Don’t Look Back.

Foto: Profimedia.cz

Celeste Buckingham má na svém kontě zatím jedno album.

Článek

Momentálně studuje hudbu v americkém Nashvillu, nicméně koncertuje také na Slovensku a v České republice. Nedávno vystoupila na Sázavafestu ve Světlé nad Sázavou, kde odpověděla Právu na několik otázek.

Je pro vás příjemné vystupovat na letních festivalech?

Nebylo jich zatím moc, mnoho zkušeností z nich nemám, ale musím říct, že mě baví. Festivaly mají jinou atmosféru než koncerty v hale, klubech nebo V. I. P. akce, na které si mě zvou.

Žijete momentálně ve Spojených státech. Už jste tam nějaký festival absolvovala?

Jako zpěvačka zatím ne. Měla jsem ovšem naplánováno, že se pojedu podívat na slavný festival Coachella, který se uskutečnil v dubnu v Kalifornii. Bohužel jsem to ale nestihla.

Spíše chodím na koncerty. Žiju v Nashvillu, a to je město mnoha koncertů. V každé restauraci, na každém náměstí, v každém klubu je neustále nějaký koncert. Stihla jsem některé lokální i slavné kapely a zaregistrovala jsem, že na koncertech a festivalech v Americe a v Čechách či na Slovensku je odlišná atmosféra.

V čem?

Slováci a Češi jdou na koncert nebo festival s tím, že je to pro ně zážitek, chtějí zábavu. Američané si chodí poslechnout kapelu. Na českých a slovenských festivalech jsem entertainer, v Americe jsem zpěvačka.

Proč jste si pro svá studia vybrala právě Nashville?

Nashville je hudební ráj, takže bych mohla říct, že jsem tam chtěla být. Ve skutečnosti to ale byla náhoda. Přihlásila jsem se do několika hudebních škol a doufala, že se dostanu alespoň na jednu. Nakonec jsem uspěla ve dvou, v Bostonu a Nashvillu. Vybrala jsem si pak především s ohledem na to, jaké je Nashville místo.

Jakou školu studujete?

Hudební byznys, konkrétně skládání písniček, management a produkci. Jsou to hodně technické věci, ale mě to zajímá.

Všiml jsem si, že už neskládáte písničky pouze pro sebe, ale i pro jiné zpěváky…

To je pravda. Psala jsem například pro slovenské zpěvačky Zdenku Prednú a Nelu Pociskovou. Momentálně se zúčastňuju jedné zajímavé spolupráce, ale nemohu zatím prozradit, o co jde.

V Americe skládám pro jiné umělce také. Nedávno projevily zájem třeba britské zpěvačky Pixie Lott a Natacha Bedingfieldová. Ne že by mé písničky už natočily, ale mají o ně zájem.

Skládáte sama?

Pomáhá mi sestra Carmel.

Na Slovensko a do Čech se ale budu vracet. Mám to tu ráda, odstartovala jsem tu svou kariéru a Slovensko je můj domov

Před pár týdny jste s ní nahrála písničku Gone. Je to váš první duet?

Oficiálně ano, ale samozřejmě jsme spolu zpívaly a skládaly už v minulosti. Carmel mi napsala titulní písničku na první album a předtím jsme spolupracovaly také, už jako děti. Snažíme se jít profesionální cestou. Je za tím samozřejmě hodně práce, ale jak už jsem řekla, první výsledky se dostavují. Zájem o naši hudbu například projevili lidé z amerických filmových studií Disney.

Naučí vás na škole v Nashvillu psát hity?

To se asi naučit nedá, na to je třeba mít talent nebo rutinu. Učí nás ale profesoři, kteří už napsali spoustu hitů, takže doufám, že nám poradí, co na posluchače platí, jaké pocity mají v písničkách nejraději a podobně. Vím už například, že nejlépe fungují upřímné písničky. Lidé to poznají.

Skládáte tak?

Samozřejmě. Nerada například píšu pro někoho, koho vůbec neznám. Snažím se ho vždycky alespoň trochu poznat a pochopit jeho osobnost.

Jak vás tak poslouchám, mám pocit, že budete chtít po skončení studií zůstat v Americe.

Máte pravdu, mé ambice jsou zůstat v Americe a mít tam úspěch. Podařilo se mi například začít spolupracovat s americkým manažerským týmem, který intenzivně chystá po Státech rádiové turné s mým prvním americkým singlem, písničkou Run Run Run. Projedeme autobusem celou zemi, moc se na to těším.

Na Slovensko a do Čech se ale budu vracet. Mám to tu ráda, odstartovala jsem tu svou kariéru a Slovensko je můj domov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám