Hlavní obsah

Stephen King: Všichni se mě ptali, co se stalo s Dannym?

Právo, Klára Kolářová

Na začátku prosince 2009 nechal americký spisovatel Stephen King hlasovat čtenáře na svých oficiálních stránkách, co by si přáli, aby napsal – pokračování Temné věže, nebo Osvícení?

Foto: ČTK

Stephen King dal čtenářům na vybranou, který příběh má pokračovat.

Článek

Bylo to sice těsné, ale zvítězilo Osvícení II. a King, poslušný přání svých čtenářů, se dal do psaní knihy Doctor Sleep.

Očekávaný příběh vyjde v USA 24. září tohoto roku. Na stránce Goodreads.com, jež je největším komunitním webem pro milovníky literatury, kteří na ní knihy hodnotí nebo o nich diskutují, se to hemží nadšenými reakcemi. Za vše mluví komentář: „Já si od něj přečtu vlastně všechno.“

Ačkoli jsou fanoušci k nastavování svých oblíbených příběhů většinou kritičtí, u Kinga podobná skepse, zdá se, nehrozí.

Jakkoli podivně příběh může znít, je skoro jisté, že se z knihy stane opět bestseller

On sám k tomu v rozhovoru pro Entertainment Weekly podotkl: „Ptal jsem se sám sebe, zda to chci opravdu napsat, protože většina pokračování je na nic. Pak mě napadly dvě výjimky – knížka Huckleberry Finn a snímek Kmotr II. Mám je oba radši než jejich předchůdce, Toma Sawyera a Kmotra I.“

Napínavého příběhu Osvícení, který vyšel v roce 1977, se chopil i režisér Stanley Kubrick a natočil snímek s mimořádně děsivým Jackem Nicholsonem v hlavní roli Jacka. Ten přijede se svou rodinou pracovat přes zimu jako správce hotelu Overlook.

Chce tam napsat knihu a najít klid, který mu jako vyléčenému alkoholikovi stále chybí. Jenže brzy jej posednou temné síly řádící v hotelu a jeho žena i syn Danny se před ním musí skrývat. Zatímco Jack na konci zemře, žena i syn přežijí.

Návrat za čtyřicátníkem

King se v knize Doctor Sleep vrací ke svému hrdinovi Dannymu v okamžiku, kdy je mu čtyřicet a pracuje v hospicu. Stále má však své zvláštní nadání – dovede vidět do budoucnosti a má telepatické schopnosti, které mu jako dítěti umožnily přežít běsnění v Overlooku.

„Všichni se mě ptali, co se stalo s Dannym? Obvykle jsem je odbyl nějakým vtipem, ale postupně jsem se i já o něj začal víc zajímat,“ řekl King v již citovaném rozhovoru. „Čas od času jsem si vzpomněl, kolik by mu zrovna bylo let. Pil by jako jeho otec? Byl by jako on?“

Zápletka knihy se točí kolem Dannyho a dvanáctileté dívky Abry. Tu musí Danny zachránit před skupinou nesmrtelných, kteří si říkají The True Knot a živí se dětmi s darem, jaký mají Abra i Danny.

Jakkoli podivně může příběh znít, je skoro jisté, že se z knihy stane opět bestseller. Zatímco kritici si totiž Kinga příliš neváží, jeho čtenáři jej zbožňují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám