Hlavní obsah

Festival Letní Letná se v Praze uskuteční už podesáté

Cirkus Cirkör ze Švédska, Cahin-Caha z Francie a Cirk La Putyka se vrátí v rámci projektu Lacrimae na pražský festival Letní Letná. Další hvězdou jeho jubilejního desátého ročníku, který se uskuteční od 18. srpna do 3. září, budou mistři vzdušné akrobacie z Francie Les Colporteurs.

Foto: Mats Backer

Představení slavného švédského souboru Cirkus Cirkör nazvané Knitting Peace .

Článek

Nabídne i přední domácí soubory, pohádky a dětská představení, workshopy, koncerty, kavárnu i bar, řekl na tiskové konferenci v Praze ředitel přehlídky Jiří Turek. Začátky byly podle něj skromné – v roce 2004 přihlíželo šesti desítkám představení a koncertům zhruba 6300 diváků. „Loni jich bylo už více než 25 000. Celkem jsme za dobu existence uvedli na osm set představení pro 151 300 lidí,” řekl Turek.

Podle manažerky přehlídky Ivany Vrbíkové se rozpočet pohybuje kolem 10,5 až jedenácti miliónů korun. „Jsme závislí na počasí a požadavcích hostujících souborů,” uvedla. Hlavní město podpořilo Letní Letnou částkou 2,8 miliónu korun, od příštího roku má čtyřletý grant. Vstupenky se prodávají i elektronicky, informace jsou na adrese www.letniletna.cz. Příští týden budou lístky v pokladně na Letné.

Provazochodci i erotika

Provazochodci Les Colporteurs z Francie už v Čechách hostovali. Nyní spojí vzdušnou akrobacii na kovových lankách, trapéze, svislé tyči i na lanech s humorem, poetikou i pohnutým osudem svého zakladatele a režiséra Antoina Rigota. Po vážném úrazu jezdí na vozíku, pohybuje se o berlích, ale manéž neopustil.

Soubor Cahin-Caha z Francie přiveze představení Rose (18. – 20. srpna) s podtitulem Konečně cirkus, kam mají děti vstup zakázán! Jde o večer plný smyslnosti, erotiky i témat pro dospělé. Láká akrobacií na visutém laně, na kole, ve výškách, na posteli plné hřebíků i kontaktním tancem. Šéf Daniel Gulko se v něm vrací k základům cirkusu a jeho tělesné smyslnosti.

Nejnovější projekt švédského souboru Cirkus Cirkör nazvaný Knitting Peace (25. – 28. srpna, 30. srpna – 3. září) doslova i obrazně proplétá výkony pěti předních světových akrobatů se scénou plnou příze, zauzlovaných vláken, bavlněných látek, hadrů, sítí z lan, nití a drátů. Létající nože i šipky, akrobacie na trampolíně, projekce, živá hudba, šálek kávy v pětimetrové výši, a především riziko jsou hlavním tématem představení Risk (22. a 23. srpna) souboru Cirk La Putyka.

Zahájení přehlídky obstará 18. srpna pozdě večer zdarma přístupné představení, ve kterém spojí síly téměř všichni zástupci nového cirkusu v Česku. Další dny nabídnou čtyřikrát denně pohádky a dětská představení, výtvarné a cirkusové dílny, koncerty a také Letní Letňák – cirkusovou školu pro děti od šesti do 15 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám