Hlavní obsah

V Británii dostalo literární cenu drama o Manningovi a WikiLeaks

Drama Velšského národního divadla o americkém vojínovi Bradleym Manningovi, tedy informátorovi serveru WikiLeaks, získalo ocenění v divadelní kategorii jedné z nejstarších britských literárních cen James Tait Black Prize.

Foto: Jose Luis Magana, Reuters

Eskorta doprovází Bradleyho Manninga od soudu ve Fort Meade v Marylandu.

Článek

Hra The Radicalisation of Bradley Manning (Radikalizace Bradleyho Manninga) od dramatika Tima Price podle zpravodajského serveru BBC zachycuje příběh Manningova života od dospívání ve Walesu až po vsazení do vazby v USA.

Hra o Manningovi je vůbec první, která ocenění získala, protože Edinburská univerzita, která ho uděluje, zavedla u James Tait Black Prize kategorii drama letos poprvé. Autor hry získal spolu s oceněním i 10 000 liber (zhruba 300 000 korun). Edinburská univerzita uděluje literární ceny od roku 1919. Priceův kus vyhrál v konkurenci více než 180 divadelních her.

Velšské národní divadlo představení bude až do 25. srpna uvádět v rámci právě probíhajícího edinburského festivalu Fringe. Ten patří mezi nejslavnější kulturní akce světa.

Manning je nyní souzen za vyzrazení obrovského množství utajovaných dokumentů. Na serveru WikiLeaks zveřejnil celkem 470 000 bojových hlášení z irácké a afghánské války, 250 000 tajných depeší amerického ministerstva zahraničí, několik videí z bojišť a mnoho dalších citlivých dokumentů. Serveru WikiLeaks je poskytl v době, kdy sloužil v misi v Iráku jako zpravodajský analytik. Na konci července byl Manning shledán vinným z několika případů špionáže a krádeže, obvinění z nejzávažnějšího trestného činu napomáhání nepříteli ho ale soud zbavil. Podle právních expertů se tak sice vyhnul doživotí, ale přesto mu hrozí mnoho let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám