Hlavní obsah

Marek Vašut: Za výsledek ručím

Právo, Klára Kolářová

Herec a moderátor Marek Vašut se dlouhá léta věnuje také malování a fotografování. Obojí je pro něj příjemnou samotářskou prací a doplňkem kolektivního snažení ve filmu a na divadle. Jeho práce z posledních let nyní vystavuje pražská Wine Gallery Gröbovka. Prohlédnout si je můžete do konce října.

Foto: PRÁVO – Jan Handrejch

Marek Vašut vystavuje díla z let 2005 až 2012.

Článek

Proč jste začal malovat?

U výtvarné práce si za výsledek ručím sám od začátku do konce. Ve filmu a divadle, ať chcete nebo ne, se ve výsledku odráží jenom část vašich představ. Když je zrovna dobrý, víte, že jste se na tom podílela jen z části. Také to spousta rozumných kolegů při převzetí cen zdůrazňuje – herec je jenom špičkou ledovce, bez toho ostatního, co je kolikrát i skryto pod hladinou, by žádný film nebo představení nebyly. Tyto dvě činnosti, samostatná a kolektivní, se pak dobře doplňují.

Jakou technikou práce vznikají?

Říkám jim fotobrazy. Na výstavě je teď uvedeno fotoobrazy se dvěma o, ale to proto, že jsem se upnul na symetrii formy. Fotoobrazy mají totiž deset písmen stejně jako moje jméno. Základem většiny prací jsou klasická nebo digitální fotografie, se kterými pak dále pracuju. Další věci vznikají v počítači. Jedná se většinou o abstrakci, ta mi byla vždycky blízká. Mám prochozené světové galerie, ale čím jsem starší, tím víc poznávám, že ve výtvarnu je mnoho povolaných, ale málo vyvolených. A obdivuju staré malíře, třeba holandské mistry. Ti měli řemeslo dokonale zvládnuté.

Kdy jste se malování začal věnovat?

Už v mládí jsem hodně kreslil. Dokonce jsem se rozhodoval, zda nejít na střední výtvarnou školu, ale nakonec mě rodiče přesvědčili, abych šel na gymnázium. To bylo dobře. Měli pravdu v tom, že bych neměl ten správný sicflajš.

Podle jakého klíče jste práce pro výstavu vybíral?

Jsou to věci z let 2005 až 2012. Nepostupoval jsem podle žádného speciálního klíče, i výstava samotná byla domluvena díky šťastné náhodě. Před časem ve Wine Gallery vystavoval můj kamarád Jiří Hanák, což je herec a příležitostný fotograf, a zalíbilo se mi tam. Na výstavě nenajdete žádnou práci z letoška, protože nemám na malování čas.

Proč?

Letos mám hodně práce ve své původní profesi. Když je člověk na volné noze, musí počítat s tím, že práce přichází ve vlnách. Tento rok hodně točím. Velkým úkolem jsou Doktoři z Počátků. A před nedávnem jsem se vrátil z Itálie, kde jsme točili seriál Borgia. Natáčeli jsme ve fantastické renesanční budově, Ville Farnese. To bylo velmi příjemné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám