Hlavní obsah

Snowpiercer měl velkolepou premiéru, zní v něm i čeština

– Soul
Novinky, Alex Švamberk (Soul)

V jihokorejském Soulu měl v pondělí slavnostní světovou premiéru jihokorejsko-americký science fiction Snowpiercer, který se natáčel v České republice. Nechyběly na ní hlavní hvězdy snímku, jako jsou Chris Evans, Song Kang-ho a Tilda Swindon. I když nepřijel Ed Harris, je jasné, že snímek není určen jen pro domácí trh, ale Jižní Korea se s ním pokusí prorazit ve světové lize akčních snímků.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Režisér snímku Snowpiercer Bong Joon-ho po premiéře

Článek

Snowpiercer vznikl, jak už to bývá v tomto žánru běžné, na motivy komiksu. Tentokrát ale nic z marvelovské série, základem je francouzský komiks Jacquese Loba a Jeana-Marka Rochetteho Le Transperceneige, který vyšel kromě Francie už jen v Korejské republice. Režisér Bong ho náhodou objevil před devíti lety a další režisér Park Chan-wook (mj. Oldboy a Nebohá paní Pomsta) ho podporoval v tom, aby snímek natočil a nakonec se stal jeho producentem.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Soulská premiéra Snowpiercera

Film natočilo největší jihokorejské zábavní imperium CJ Entertainmemt, které ročně točí ke čtvrtstovce filmů. Rozpočet činil 43 miliónů dolarů. Většina se ho natočila v České republice, kde vznikla celá výtvarná stránka včetně scény a kostýmů, za kterými stojí Ondřej Nekvasil, Štefan Kováčik, Beata Brendtnerová.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Režisér snímku Snowpiercer Bong Joon-ho po premiéře

Ve filmu dokonce zazní čeština, v jedné z akčních scén nahá silná žena v koupelně, kam vtrhne jeden z útočníků, na něj zakřičí, ať zavře dveře. Film ale nenabízí jen násilí a akci, i když ty rozhodně nechybějí, jak uvedla zástupkyně produkční firmy CJ Entertainment Kim Hui-čon, i když je možné se nechat unášet akcí a dokonalými triky, nabízí i druhý plán, když ukazuje společnost rozdělenou na kasty a revoltu proti stávajícímu řádu.

Na práci v Praze zavzpomínal na premiéře i režisér, který řekl: „I s postprodukcí jsem tam strávil deset měsíců. Praha a lidé tam mi chybí.“ Líbilo se tam i Chrisu Evansovi, pro nějž to byla první zkušenost s barrandovskými ateliéry.

„Není to první jihokorejský film, který se točil v Praze a na podzim se tam má točit další,“ řekl po premiéře Novinkám český velvyslanec v Soulu Jaroslav Olša, jr. „Praha byla už nejen kulisou extrémně populárního televizního seriálu Milenci z Prahy, ale objevuje se v nesčetných jihokorejských reklamách, natáčí se tam filmová hudba a třeba ve filmu Dvojí agent si zahráli i čeští herci.“

CJ Entertainment nicméně uvádí, že i když byli v Praze spokojení, nyní jí hodně konkuruje Lotyšsko, kde se natáčely dva úspěšné filmy posledních let My Way a Berlin File, protože jsou tam pružnější a mají pro filmaře větší finanční úlevy, což hraje klíčovou roli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám