Hlavní obsah

Nathan Westley: Je třeba hodně bojovat

Právo, Šárka Hellerová, Jaroslav Špulák

Na nedávný festival Rock for People v Hradci Králové zavítal Nathan Westley, redaktor britského hudebního magazínu Artrocker. Právu vyprávěl o pozici hudebních médií ve Velké Británii.

Foto: Šárka Hellerová

Nathan Westley je redaktorem měsíčníku Artrocker.

Článek

V České republice panuje představa, že britská hudební média mají velkou moc. Je to tak?

Ano, jsou mocná. Jednou z jejich rolí například je, aby předvídala vývoj. To britská média dělají velmi ráda a do určité míry ten vývoj i sama určují. Ale ne pokaždé se jim to povede. Některé kapely nakonec neuspějí, a to přesto, že dostanou od médií obrovskou podporu. Stane se, že se média netrefí a lidé si hudbu, kterou jim nabízejí, neoblíbí. Média mohou na kapelu ukázat, vyzdvihnout ji. Pro kapely je to skvělá pomoc, ale není to záruka úspěchu.

Koho v poslední době britská média opěvují?

V kurzu je například australská zpěvačka Iggy Azalea. Nedávno podepsala nahrávací smlouvy, dostává se jí v tisku mnoho pozornosti, hodně lidí do ní vkládá naděje. Z ní by mohlo být časem opravdu velké jméno. Podobně je na tom třeba Azealia Banks.

Která média mají na britskou scénu největší vliv?

NME je dlouhodobě číslo jedna. Radio 1 pak rozhodně udává směr, významný je také časopis Q. Co se týká tvrdší hudby, jako je třeba metal, velmi populární je časopis Kerrang. Má možná větší čtenost než NME, ale žádný zásadní vliv. Metal je v Británii velmi populární, festivaly, které se na něj zaměřují, jsou obrovské. Ale například na významných hudebních cenách, jako je třeba Mercury Prize, metalové kapely nevítězí.

Jací jsou britští hudební novináři?

Na tom povolání se mi líbí, že je velmi otevřené. Dělá ho pestrá směs lidí, což je dobré, protože to přináší různé úhly pohledu. Vzhledem k tomu, že upozorňujeme čtenáře, na co se mají zaměřit, je fajn, že tam panuje určitá pluralita názorů.

Vy sám cestujete po světě, nebo se zaměřujete na britskou scénu?

Příležitostně vyjíždím. Je důležité psát i o umělcích z jiných zemí. Dost mě baví národní showcaseové festivaly, na nichž chtějí různé země světu představit své umělce. Nedávno jsem byl takhle na Islandu. Objevovat pro čtenáře regionální umělce mě naplňuje. Můžete psát kromě hudby i o místní kultuře.

S čím by musela přijít česká kapela, aby se prosadila ve světě?

Se skvělou hudbou. Pokud ji má, tak velmi doporučuji showcaseové festivaly typu The Great Escape, jenž se koná každý rok v Brightonu. Jezdí na ně důležití lidé z celého hudebního světa. Když je česká kapela zaujme, mohou jí pomoci. Mohou tak snadno získat určitou pozornost. Je ale třeba hodně bojovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám