Hlavní obsah

RECENZE: Výtečná India.Arie, meditativní i popově chytlavá

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oceňovaná americká zpěvačka India.Arie vydala novinku Songversation, jedno z nejlepších alb sezóny. Nevydává příliš desek, ale jsou vždy poctivě propracované. Částečně akustické album Songversation je toho důkazem.

Foto: Universal

India.Arie: Songversation

Článek

India.Arie (vlastním jménem India Arie Simpsonová) si jako zpěvačka, skladatelka a producentka vysloužila už 21 nominací na Grammy a čtyři obdržela. Prodala přes 10 miliónů zvukových nosičů, přestože patří ke generaci, která vstoupila do hudebního světa až v problematické internetové éře a prodeje často počítá spíše na stovky než milióny.

Svým debutem Acoustic Soul (2001) na sebe strhla velkou pozornost. Přinesla intimní formu soulové hudby často s akustickými skladbami, které byly vzdáleny jak módnímu soul-hip-hopu a elektronice, tak i bombastickému orchestrálnímu soulu sedmdesátých a osmdesátých let. Úspěšná byla i alba Voyage to India, Testimony: Vol. 1, Life & Relationship a Testimony: Vol. 2, Love & Politics.

Svůj osobitý styl výrazně nemění ani na aktuálním Songversation, introvertním albu plném meditativních nálad, kde se hlasitost s výjimkou závěrů některých písniček nezvedne nad úroveň barového brumlání.

Její pěvecký projev může často dělat spíše jazzový než klasicky soulový dojem. Ráda si pohrává i s exotickými prvky world music a folkem, elektrických nástrojů se ale přece zcela nevzdává. Novinka se velmi povedla jak skladatelsky, tak pěvecky a zvukově. Téměř každý track zaujme nějakým detailem, křehkou melodií, perkusemi, sólem na flétnu...

Celkové hodnocení: 90%

Reklama

Výběr článků

Načítám