Hlavní obsah

RECENZE: Jak se rozejít a najít jiného milého, píše Potterová

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská prozaička Alexandra Potterová, obdivovatelka sester Brontëových, která zaujala minimálně románem Já a pan Darcy, nabízí nyní další sousto „ženského“ čtení: S tebou už nikdy.

Foto: PRÁVO – Petr Horník

Alexandra Potterová navštívila loni své české fanoušky.

Článek

Není jednoduché najít to správné téma jako v případě modernizovaného příběhu Jane Austenové Pýcha a předsudek o charakterním muži současného světa. V zatím posledním přeloženém románu Kde je ta holka? se hrdinka sympatické rodačky z Bradfordu v Yorkshirském hrabství vydala na setkání zralé ženy se sebou samou v době dospívání. Nyní ji inspirovaly rozchody a nová setkání.

Osmnáctiletá Newyorčanka Lucy potkala Nathaniela a zdálo se jí, že je to ten pravý. Vydali se spolu do Benátek a pod Mostem vzdechů, kde se líbají milenci rozhodnutí spolu zůstat v dobrém i ve zlém, si opravdu vyměnili polibky.

Potterová vypráví v první osobě, takže má člověk pocit, že se svěřuje právě jemu. Dovedně míchá jazykový koktejl, kdy by se zdálo, že některé ingredience jsou už navíc, ale vtip a vypravěčský spád vedou příběh dál. Lucy zjišťuje, že představa a skutečnost nejsou vždy totéž. A že bez vzájemné tolerance, společných zájmů i míry osobní svobody nelze s nikým trvale být.

Tedy kromě Robyn, kamarádky, kterou získala zcela náhodně, když si hledala podnájem. A samozřejmě Kate, o pět let starší sestry, pracující u významné právnické firmy na Manhattanu.

V tom spočívá další přitažlivost vyprávění Alexandry Potterové. Dobře ví, že osudy jednotlivce by vystačily tak na povídky, ale ona má ctižádost oslovit celý svět. A daří se jí to. Její romány, kde se to jen hemží synonymy současného kulturního života, včetně jmen režiséra Martina Scorseseho nebo manželů Beckhamových, oslovily čtenáře od Británie přes USA a Evropu, ale i Thajsko a Austrálii.

V rozhovoru pro Právo se spisovatelka loni svěřila, že hlavním cílem jejího psaní je dosáhnout ve čtenářích dobrého pocitu. „Jde o to, uniknout trochu z reality života a vydat se na cestu s hlavní hrdinkou tak, aby její prožitky byly zábavné i smutné zároveň a aby to čtenáře na konci příběhu hřálo u srdce,“ řekla přímo.

V další knize se jí to opět podařilo.

Alexandra Potterová: S tebou už nikdy

Kristián, přeložila Dagmar Brejlová, 360 stran, 279 Kč

Hodnocení 85 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám