Hlavní obsah

Ředitelka Colours Zlata Holušová: Nejvíce jsem hrdá na Damiena Rice

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do zahájení 12. ročníku festivalu Colours of Ostrava zbývá už jen několik hodin. Ředitelka Colours Zlata Holušová při té příležitosti poskytla Právu rozhovor.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ředitelka festivalu Zlata Holušová před obří hlavní scénou, která je letos vytvořena z bezpečnější ocelové konstrukce, kterou zatím žádný český festival nepoužil.

Článek

Jste nervózní, nebo se v klidu těšíte na program, protože všechno šlape, jak má? 

Všechno šlape a největší problém, který aktuálně řeším, je ten, že nám chybějí žebříky... Ale to jsou jen takové banality, žádné jiné problémy naštěstí nejsou, protože za ty roky jsme naprosto profesionální tým, který nic nepřekvapí.

Letošní ročník se koná podruhé v industriálním prostředí Dolní oblasti Vítkovice. Jaké budou letos největší změny proti minulému roku?

Je jich spousta. Úplně všichni návštěvníci určitě ocení, že zmizel nepohodlný struskový povrch před hlavními scénami, což byla jediná kritizovaná věc z loňska. Struska byla od té doby odvezena a celé území má nový speciální povrch, který bude absolutně pohodlný.

Další velkou změnou je obrovský hangár, ve kterém vznikla nová festivalová scéna Drive stage. Kromě toho přibyde asi tři tisíce míst k sezení a vyroste mnoho nových stánků zajišťujících pitný režim, který tak bude daleko luxusnější než v loňském roce. Návštěvníci určitě poznají, že přibyla spousta dekorací, a vůbec ocení, že jsme pro jejich pohodlí udělali strašně moc práce.

Mohou se na další výrazné změny těšit i návštěvníci v příštím roce?

Určitě a bude toho hodně. Stručně řečeno – budeme se snažit více a více se orientovat na pohodlí návštěvníků tak, aby zde vždycky nacházeli věci, které je potěší, stejně jako je potěší jezírka a vodotrysky, které se chystají na letošní ročník.

Už víte, jaká bude letos návštěvnost?

Zatím to ještě nevím, protože nemám tušení, kolik lidí si letos koupí vstupenky na poslední chvíli. Myslím si ale, že to bude srovnatelné jako loni.

Největšími hvězdami prvního dne budou Sigur Rós a Transglobal Underground. Jaké další koncerty by návštěvníkům ve čtvrtek neměly utéct?

Určitě musím upozornit na kapelu The Bots, která je obrovskou atrakcí. Ti chlapci z Harlemu zahájili kariéru, když jim bylo třináct až čtrnáct let. Přestože už mají za sebou spoustu světových festivalů, stále jsou to neuvěřitelně mladičcí kluci, kteří hrají prvotřídní bigbít.

Kromě toho se určitě těším na Kumbia Queers, u kterých si všichni hodně zatancují, a myslím, že lidé ocení i velice vtipné vystoupení italské kapely Mama Marjas.

Na které z velkých festivalových jmen jste nejvíce hrdá?

Asi na Damiana Rice, protože ten na takových velkých akcích koncertuje opravdu jen velmi sporadicky. Dostat tohoto irského umělce na festival je skoro podobný zázrak, jako dostat na festival Toma Waitse. Jeho vystoupení na festivalech se dají spočítat na prstech jedné ruky.

Každým rokem se objeví umělci, kteří na vás vyrukují s překvapivými nároky a požadavky. Objevilo se něco takového i letos?

Trošku nás trápí Woodkid, protože přístroje na jeho náročné videoprojekce jsme nebyli schopni v této republice sehnat, takže jsme byli nuceni si je objednat ze zahraničí. Poměrně komplikovaným oříškem pro nás je i velkolepá jevištní show, kterou pro náš festival chystá kapela The Knife. Ale jinak se neobjevilo nic, na co bychom nebyli za ta léta zvyklí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám