Hlavní obsah

Křehká písničkářka z Kapverd v Ostravě

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sara Tavares patří k mladé generaci písničkářek, které spojují world music se západním popem a soulem. Oficiálně portugalská umělkyně, jejíž rodiče ovšem pocházejí z Kapverd, takže je v podstatě Afričanka. V neděli odpoledne se představí na festivalu Colours of Ostrava.

Foto: Colours of Ostrava

Sara Tavares

Článek

Své poměrně tiché a křehké skladby, plné vášně a nostalgie, doprovází na kytaru a kapela je doplňuje baskytarou a různými perkusemi. Kořeny jsou afro, ale současně můžeme slyšet reggae, pop, funky i portugalské fado.

Kapverdskou hudbu v minulosti reprezentovala především Cesaria Evora, která svou mezinárodní slávou v podstatě zastínila všechny ostatní. Sara dělá o špetku modernější hudbu, nicméně všudypřítomná melancholie může být trochu podobná.

Foto: worldconnection

Sara Tavares

V jednom rozhovoru uvedla, že vyrůstala v Lisabonu a skoro zapomněla, že je Afričanka, přesněji řečeno míšenka. Ale přes hudbu – reggae, jazz a pop – nachází cestu ke svým kořenům. Svým zpíváním chce toto „míšenectví” oslavovat.

Zatím vydala čtyři alba a byla nominována na prestižní cenu BBC Awards for World Music. Vystupovala na veletrhu Womex, na festivalu Womad a dalších velkých světových festivalech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám