Hlavní obsah

Nová alba: Tom Odell, Jimmy Eat World i Beady Eye

Právo, Jaroslav Špulák

První prázdninový týden zatím tzv. okurkovou sezónu nenaznačuje. Nikoli co do množství, ale co do zajímavosti a kvality. Album Toma Odella bylo přijato velmi dobře, američtí Jimmy Eat World zase mají dobré zázemí v klubech a britští Beady Eye zkusili překonat sami sebe.

Článek

Tom Odell: Long Way Down

Foto: Sony Music

Nová alba

Dvaadvacetiletý Angličan Tom Odell patří k písničkářům, kteří přicházejí, aby ohromili svět. Nikdo netuší, na jak dlouho, on se však dostavuje vybaven pořádnou dávkou melancholie, smutku a bolesti ve výrazu.

Písničky se nesou ve folkrockovém duchu, převládá akustický zvuk, probodávají ho party klavíru, leckdy se v nich však objeví velká gradace. Jsou milé, vznešené, ale toho smutku je v nich příliš. Od sympatického blonďáka by posluchač mohl čekat více než jen zádumčivé písničkářské polohy.

Jimmy Eat World: Damage

Foto: RCA

Nová alba

Osmé studiové album arizonské skupiny Jimmy Eat World prezentuje výsledek toho, co dvacet let existující formace postupně vytvářela. Její zvuk se sice rád pohyboval kdesi v oblasti punku a emo rocku, byl ale vždy velmi nekonfliktní. Přidáme-li velmi pozitivní výraz zpěváka Jima Adkinse, muselo vzniknout album s popovými kytarovými písničkami, silnými aranžemi a slušnými melodiemi. Čili album opravdu příjemné.

Alicia Keys: VH1 Storytellers

Foto: RCA

Nová alba

Pár dnů po vystoupení v Praze se na našem trhu objevuje koncertní nahrávka americké zpěvačky Alicie Keys. Potvrzuje to, co dokázala i v O2 Areně. Je znamenitá v oblasti soulu spojeného s popem a její skladby vyžadují vážnost, ne velkou scénu a okázalou show. Při nahrávání svých jedenácti největších hitů, které na albu jsou, byla zjevně ve své kůži. Zpívá bez chyby, dominuje jako pianistka a ještě je v jejím zpěvu slyšet kus rockové nabroušenosti.

Beady Eye: BE

Foto: Sony Music

Nová alba

Může se skupina Beady Eye, odštěpek slavných Oasis, snažit jakkoli, může zpěvák Liam Gallagher pomlouvat celý svět, aby na sebe a svou kapelu strhl pozornost, nic to nebude platné. Druhé album britské skupiny i přes masivní reklamní kampaň nenese nic, čím by si zasloužila větší přízeň než průměrnou. Ve finále se totiž ukáže, že jeho největším zbraní je poměrně osobitý Gallagherův zpěv. S tím už ale naflákal světu v Oasis.

Kodaline: In A Perfect World

Foto: Sony Music

Nová alba

Do roku 2011 si vedli vcelku dobře jako 21 Demands. Potom se z nich stali Kodaline a nastoupili naoko novou cestu. Dublinské kvarteto se potuluje v oblasti umírněného alternativního rocku a má tu výhodu, že jeho zvuk je prost jakékoli agresivity a ještě se v něm objevují folkové zvuky. Je to album pro dobré posluchače, je dosti zasmušilé, ale lze mu snadno podlehnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám