Hlavní obsah

Naléhavý a rozervaný Tom

Novinky, Stanislav Dvořák

Nová tvář na britské scéně razantně vstupuje do hitparád. Mladíček Tom Odell vydal teenagersky rozervané album Long Way Down a kritiku docela zaujal.

Foto: Sony

Tom Odell

Článek

Odell nabízí písničky v odlehčené pop-rockové formě, jíž dominuje klavír. V podstatě jde o středoproud (tedy o jeho stravitelnější část) a jako britská verze Billyho Joela pro teenagery to asi fungovat bude.

Zaujme naléhavým zpěvem (výsledek však není soul) a také klavír zní jaksi rozháraně. Pokud Odell tvrdí, že chtěl, aby album znělo hlavně lidsky, nevyumělkovaně a může tam být i pár kazů, i cynický kritik mu může uvěřit. Ostatně už se tak stalo v jeho domovině, kde dvaadvacetiletý zpěvák a skladatel obdržel cenu Critics Choice na Brit Awards.

Jako svůj vzor mladík uvádí Eltona Johna, na klavír hrál od malička a ve třinácti začal psát vlastní věci. Ve Velké Británii pak vystudoval Institut moderní hudby a začal hrát po barech, kde si ho všimli lidé z Columbia Records a Sony Music.

Pak byl nominován ve známé anketě BBC Sound of 2013 a vyrazil do “velkého světa“. Své album představí naživo i v Lucerna Music Baru 15. listopadu.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám