Hlavní obsah

RECENZE: V Počátkách se hlavně opisuje, a k tomu bídně

Právo, Eva Zajíčková

Měl to být „nový začátek v Počátkách“, jenže místo poctivého početí se na Nově jen klonovalo. Kamera vyrazila do polí, aby za kopcem objevila ordinaci, hospodu a obchod na návsi místo v ulici – a jako obvykle si v nich zalezla do kouta.

Foto: Nova

Doktoři z Počátků

Článek

Takže žádná novinka, jen další varianta laciného seriálového tahouna, který smíchal provařená prostředí z jiných nováckých seriálů a opisuje při tom stylem ber kde ber. Buď se přes léto chytne a připíše se třeba gympl – proč ne, když ho chtěli i v Hostivici, nebo se na něj v září radši tiše zapomene.

Co tedy nabídli první Doktoři z Počátků, kromě malebných panoramat? Nic moc – a k tomu jako bonus pár trapností. Stárnoucí venkovský doktor Václav Postránecký hledá mladou posilu, protože se urgentně potřebuje podělit o praxi, aby měl čas balit sousedku – to už by snad mohl chodit radši na ryby – a loupe mu v zádech jako kdysi Rudolfu Hrušínskému ve Vesničce.

Televize hraje na jistotu ve všem, a tak mu do zapadlé vsi poslala Martina Stránského, alias doktora Kováře z Kamenice neboli z Ordinace, která si dává přes léto pauzu. Z Kováře se stal rozervanec s kousavou náladou, co s nikým neprohodí slovo, ale jak vidí „případ“, nic ho nezastaví. Nejspíš v něm celou dobu dřímal i kousek dr. House, kterého Stránský dabuje, a Nova to právě šťastně objevila.

Jenže přitom kápla jen na morouse, který svůj lékařský um, nad nímž místní praktik žasne jako nad darem z nebes, předvádí osaháváním kotníků po banální nehodě autobusu. Dále tu máme vděčnou partu starousedlíků v hospodě a samozřejmě i nevítané novousedlíky neboli léčebnu alkoholiků a feťáků, modrý pramen sladkobolných osudů.

A aby nebyl z Počátek jen melodram, ve vrátnici léčebny děsí klientky chlípný Carda a život sobě i celé vesnici komplikuje retardovaný Jaroušek Martina Písaříka s obrovským otíkovským předkusem, na kterého sice dávají všichni pozor, ale nikdo ho neuhlídá. Zjevně proto, aby bylo publiku veselo, jenže není. Jaroušek by si zasloužil poslat na výměnný pobyt do Kamenice, ale jak známe Novu, to se s ním spíš uvidíme ještě na Silvestra.

Celkové hodnocení 30 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám