Hlavní obsah

Martina Janková: Omezuji divadelní role

Právo, Vladimír Říha

Ve Švýcarsku působící sopranistka Martina Janková vydala nové album, na něž nazpívala s Collegiem 1704 tři kantáty J. S. Bacha. Se stejným souborem vystoupila i na Pražském jaru v Myslivečkově oratoriu Utrpení Ježíše Krista.

Foto: Supraphon

Martina Janková žije v Bernu.

Článek

Jak vznikla živá nahrávka Bachových kantát?

Po dvou předcházejících albech jsem se chtěla vrátit k Johannu Sebastianu Bachovi a jeho kantátám, které ráda zpívám. Domluvili jsme se již dříve s Igorem Františákem ze Svatováclavského hudebního festivalu v Ostravě, že s Václavem Luksem a jeho Collegiem 1704 s Bachem vystoupíme na loňském ročníku na dvou koncertech v Opavě. Tam v kostele sv. Vojtěcha vydavatelství Supraphon koncerty nahrálo a tři kantáty nyní vydalo.

Jak jste vybírali právě ty tři?

Bach psal kantáty světské i duchovní a my vybrali oba typy. Ve dvou se obrací k Bohu a jedna je světská. Jsou v nich zachyceny tři různé výrazy radosti, lásky, spasení a plného života, tedy poselství, které mě jako věřícího člověka oslovuje. A pěkné je, že každá má vedoucí dechový nástroj v doprovodu – hoboj, flétnu a trubku, takže vznikají krásné duety mezi sopránem a nástrojem v orchestru.

Máte za sebou i koncert na Pražském jaru, kde jste byla jednou ze sólistek Myslivečkova oratoria La Passione di Gesu Cristo. Bylo to poprvé?

Ano, nikdy jsme spolu takto nezpívali. Musím říci, že hlavně se Simonou Šaturovou se nám zpívalo skvěle, a jsem ráda, že jsem ji poznala. Myslivečkovo dílo je obrovské, nakonec Mozart asi věděl, proč se k němu hlásil.

Proč neúčinkujete v Myslivečkově opeře Olimpiade ve Stavovském divadle?

Omezuji své divadelní role, protože se chci více věnovat rodině. To platí i o Švýcarsku a Curyšské opeře, odkud jsem loni odešla a pouze tam dvakrát do roka hostuji. Mnohem více teď zpívám koncertně. Dříve to byla z osmdesáti procent opera a zbytek koncerty, teď je to takřka naopak. Žiji se svým švýcarským mužem v Bernu a chci být se čtyřapůlletým Ondřejem.

Co vás čeká v nejbližší době?

Nejdříve koncert na festivalu Concentus Moraviae. S Václavem Luksem a Collegiem vystoupíme 29. června ve Velkém Meziříčí.

Po účasti na festivalech v Salcburku a Lucernu se v létě vrátím na Svatováclavský hudební festival, kde bych měla účinkovat 28. září v Ostravě v Mendelssohnově Eliáši s Pražskou komorní filharmonií.

Pocházíte z Orlové. Jaký máte vztah k dílu Leoše Janáčka, který se narodil v nedalekých Hukvaldech?

Ráda zpívám jeho věci a těším se na příští rok, kdy se budu v červnu ve Spojených státech podílet na poloscénickém provedení Lišky Bystroušky v Clevelandu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám