Hlavní obsah

V Hradci Králové lahůdky z Francie, Slovinska a z Ruska

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve velkém stylu zahájila v pátek devatenáctý ročník mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů v Hradci Králové Koule Davida Drábka a domácího Klicperova divadla. Kousek znamenitý, kousavý, investigativní Barborou Tachecí skandalizovaný, atletkou Helenou Fibingerovou žalovaný a diváky milovaný.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Vikomt de Valmont a markýza de Merteuil v divadle podle Johna Malkoviche

Článek

A to byl jen startovní výstřel, protože víkend na soutoku Labe s Orlicí patřil lahůdkám z francouzské, ruské a slovinské kuchyně. Nejprve režisér a herec John Malkovich uhranul publikum Nebezpečnými vztahy Choderlose de Laclose, vzápětí Sergej Fedotov Ujetou rukou Martina McDonagha a Na dně Maxima Gorkého. Slovinští loutkáři udělili českým kolegům lekci s Brémskými muzikanty Matiji Solceho.

Valmont ještě jinak

Začnu nejskromnějšími kumštýři z Lutkovno gledališče Ljubljana. V grimmovské vyprávěnce o kocourovi, oslovi, psovi a kohoutovi na cestách světem ukázali, co to je hrát pro děti a počítat při tom s dětmi. A s loutkami, na což české pimprlové primadony tak často a stále trestuhodněji ve své alternativnosti zapomínají. Bravo Solce, mimochodem absolvent pražské DAMU. Když někdo umí a chce, jde to.

John Malkovich - herecká legenda. Ve Frearsových filmových Nebezpečných vztazích, třemi Oscary oprávněně poněkud upozadňujících Formanova Valmonta, si zahrál právě vikomta. Stále častěji se pouští i do promyšleně provokativních režií.

Jeho francouzská divadelní verze Christophera Hamptona podle rokokového galantního románu v dopisech v podání mladého souboru Scène indèpendante contemporaine z Paříže je letos zatím nejlepší zahraniční divadelní inscenací u nás.

A Fedotov? Stal se legendou hradeckých Regionů. Od prvního ročníku, na který přivezl Panočku podle N. V. Gogola. Hradec objevil Fedotova pro Evropu, Češi režiséra ocenili dřív než Rusové - jeho Psí srdce v ostravské Aréně získalo Radokovu cenu. Ruskou Zlatou masku dobyl až o šest let později za McDonagha, kterého pro změnu on objevil v pražském  Činoherním klubu (Osiřelý západ) pro Rusko...

Do konce června

Na devatenácté Regiony přijel Fedotov s Bezrukým ze Spokane, u nás hraným jako Ujetá ruka, a s proslulým dramatem Maxima Gorkého Na dně. Režisér v něm ukázal, že ruskou tematikou dokáže české diváky uhranout víc než s McDonaghovou irskou představou Ameriky přenesenou navíc do uralského Divadla U mostu v Permi.

Divadlo evropských regionů představí do 30. června i další skvosty. Budeme u nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám