Hlavní obsah

Reggae objev roku 2012 míří do Prahy

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jamajský zpěvák Chronix vystoupí poprvé v pražském Lucerna Music Baru. V současnosti platí za největší objev tamní reggae scény.

Foto: Lucerna Music Bar

Chronix

Článek

Chronixovi na rozdíl od mnoha jeho generačních souputníků moc neučaroval hip-hop a produkuje raději sladké reggae ze staré školy s chytlavými refrény a pravidelným houpavým rytmem. Hity jako Smile Jamaica a Beat & A Mike šíří jednoznačně pozitivní atmosféru. Někteří tohoto mladíka dokonce označují za nového Boba Marleyho.

"Nemá image gangstera, ale právě naopak to je kluk, co skvěle zpívá, má chytré texty a neuvěřitelné charisma. Prý právě on bude nástupcem Boba Marleyho a zařadí se jednou po boku nesmrtelných legend reggae. Vzhledem k jeho současným úspěchům to nevypadá jako zas tak přehnané tvrzení," sdělil známý propagátor reggae Lukáš Kolíbal.

Jednadvacetiletý Chronix (vlastním jménem Jamar Rolando McNaughton) pochází z jamajské muzikantské rodiny. Jeho otec Chronicle ho bral do studií od dětství, aby mohl pozorovat profíky, jako byli Gregory Isaacs nebo Norris Man.

Po tradiční kostelní škole zpěvu, kterou prochází většina reggae a soulových zpěváků, se už ve čtrnácti pokusil o vlastní instrumentálky. Později se prosadil singly Behind Curtain, African Heritage, Wall Street nebo Warrior. Jeho výjimečného hlasu si tak všimnul i Walshy z Major Lazer a pod touto světoznámou hlavičkou mu letos v lednu vydal mixtape Start a Fyah.

Vstupenky jsou v předprodeji za 350 Kč na pokladně Lucerna Music Baru a v předprodejních sítích Ticketpro, Ticketportal, Eventim a Ticketstream navýšené o poplatky prodejce.

Reklama

Výběr článků

Načítám