Hlavní obsah

Cenu Pavla Kouteckého získal Abrahám za dokument Dva nula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cenu Pavla Kouteckého získal v Praze režisér Pavel Abrahám za dokument s názvem Dva nula, ve kterém zmapoval "českého ducha" skrze fotbalové utkání. Zvítězil v konkurenci dalších 107 snímků, což je nejvíce v sedmileté historii tohoto výročního ocenění.

Foto: Arts Marketing

Z filmu Dva nula

Článek

Abrahám na scénáři spolupracoval s Tomášem Bojarem. Podle poroty zachytili "českého ducha" nápaditým jazykem skrze autentické rozhovory fanoušků Sparty a Slávie v prostředí stadiónu během fotbalového derby; z něho však divák paradoxně nevidí skoro nic. Oba filmaři převzali v Divadle Archa kromě objektu od sklářského výtvarníka Reného Roubíčka i odměnu 100 000 korun.

Na natáčení snímku Dva nula se podílel skoro stopadesátičlenný štáb. Při zápasu mezi Spartou a Slavií měli vybraní fanoušci na sobě mikroporty, takže diváci slyší vše, o čem si v průběhu zápasu povídají, jak jej komentují a glosují. Právě střípky rozhovorů jsou jakoby odrazem společnosti. Jinak se mezi sebou baví dívky ve VIP zóně, jinak nadšení otcové se znuděnými dětmi, jinak intelektuálové, sportovní zpravodajové či muži od ostrahy.

"Zdálo se nám, že na fotbalové tribuně se toho dá o dnešní společnosti hodně říci. Na jednom místě se tu schází spousta různých lidí, kteří sice mají před očima totožnou událost, ale každý z nich ji prožívá jinak," uvedli tvůrci o svém projektu. Důležitou roli hrálo, že kamery byly od nich daleko. Díky tomu se nechali atmosférou zápasu strhnout, na natáčení zapomněli a projevovali se přirozeně.

"Film je experiment, který autoři připravovali dva roky. Pak vše vsadili na jedno odpoledne, na průběh jedné události, která nebyla v jejich režii. Výsledkem detailní přípravy, dokumentárního natáčení a výborného střihu je vznik dobrého filmu," podotkla organizátorka Ceny Pavla Kouteckého Jarmila Poláková z Nadace Film @ Sociologie. Film Dva nula byl loni uveden na festivalech v Karlových Varech, v Jihlavě a Bratislavě, míří do Moskvy a Londýna.

Reklama

Výběr článků

Načítám