Hlavní obsah

Gem Archer: Za ta léta nám narostla hroší kůže

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská kapela Beady Eye, kterou založili v roce 2009 tři bývalí členové Oasis s Liamem Gallagherem v čele, vydala v pondělí své druhé album BE. Právu o něm poskytl rozhovor kytarista Gem Archer.

Foto: Sony Music

Beady Eye vydávají své druhé album. Zleva Andy Bell (kytara), Liam Gallagher (zpěv), Gem Archer (kytara), Jay Mehler (baskytara) a Chris Sharrock (bicí).

Článek

Vaše nové album se jmenuje BE. Což je zároveň sloveso být a zkratka názvu vaší kapely…

Vzniklo to, když jsme si prohlíželi obrázek, který je na obalu alba. Chtěli jsme velmi jednoduchý název. Trevor Jackson, se kterým jsme na obalu pracovali, se nás ptal, jestli máme představu, kam na obalu umístíme název kapely a alba. Potom navrhl, abychom tam dali jenom B. E. jako Beady Eye, a my jsme z toho byli nadšení. Vznikl prostý minimalistický název, který se hodil k fotografii. Navíc pěkně vystihuje naši současnou situaci. Prostě jsme. I ta dáma, která je na obalu alba, přesně tohle dělá. Je.

Deset let jste byl kytaristou slavných Oasis. Liší se proti tomu nějak vaše pozice v Beady Eye?

Ano, ale je to organická proměna. Já a druhý kytarista Andy Bell jsme se k Oasis přidali v době, kdy už to byla etablovaná a slavná kapela s vlastní dynamikou. Noel Gallagher byl hlavní autor. On i Liam velmi oceňovali, když někdo přišel s nápadem na písničku nebo melodii, ale nepřicházelo v úvahu, že by se změnila Noelova vedoucí pozice. Bylo to v pohodě, tak to bylo zavedené. Navíc byl Noel opravdu dobrý.

Teď si píšeme písničky sami. Zapojujeme se všichni, navzájem se daleko víc poznáváme, spojuje nás to. Vezměme si například Flick of the Finger, první písničku na novém albu. Bylo to poprvé v životě, kdy jsem si s někým sedl a napsal s ním dohromady text. Melodie je Liamova a text můj a Andyho. Vznikl asi za tři hodiny. Pro nás všechny bylo tohle rozdělení nové. Baví mě tyhle možnosti objevovat.

To, že se právě teď opět chystám na světové turné se svými přáteli, se kterými dělám hudbu, je skoro stejně tak krásné jako vidět vyhrávat fotbalový tým mého syna

Liam Gallagher v jednom rozhovoru řekl, že jestli vaše nové album propadne, skončí s muzikou. Co ho k tomu výroku vedlo?

Nevím. A osobně si nejsem jistý, že to takhle řekl. Možná jen na něco reagoval. Neřekl bych, že to myslel tak, jak to nyní zní. Uvidíme, co se stane. Každopádně v současné době s námi o žádném konci nemluví, v tom stadiu nejsme. Vždyť to milujeme, všichni už hrajeme dlouho, nedovedu si představit, že budu dělat něco jiného. Moc bych se toho výroku nechytal.

Berete si k srdci kritiku?

Ano i ne. Je to součást toho, když vydáváte album, lidé ho hodnotí. Nám ale za ta léta na scéně narostla hroší kůže. Ne vždy jsou recenze úplně relevantní. Třeba nemám rád, když se v nich vašemu životnímu příběhu věnuje víc prostoru než řečem o muzice. To je zrovna v případě naší kapely časté. Zrovna před tímhle rozhovorem jsem mluvil s novinářem, který měl v řadě za sebou asi patnáct otázek o Oasis. Řekl jsem mu, že chápu jeho zájem, ale se vší úctou ho prosím, aby si uvědomil, že už nejsme Oasis. Oceňujeme smysluplnou kritiku, je součástí naší práce. Ale pokud se v ní píše o deset let starých událostech, není to pro nás příliš užitečný úhel pohledu. Sám si podle recenzí alba nekupuji.

Nejdelší písnička na vašem novém albu se jmenuje Don’t Brother Me. Napsal ji Liam. Je o jeho bratrovi Noelovi, se kterým se v roce 2009 nerozešel v dobrém? (Slovní hříčka založená na Don’t Bother Me, tedy Neotravuj mě – pozn. aut.)

Jednoduchá odpověď zní ne. Liam nikdy nedává ke svým textům návod. Slyšel jsem ho na tuto otázku v tomhle duchu odpovídat. Má dva bratry, on sám je bratr. Je to i pěkná hra se slovy. Využil v textu střípky ze svého života, ale bylo by příliš jednoduché ho vysvětlit tak, že je o Noelovi. Je to text, vše potřebné je v něm. Netřeba ho rozvádět a tvrdit, že to je o jejich vztahu.

Jak budou vypadat vaše koncerty?

Chystáme se zařadit hodně písniček z nového alba. Jsou na něm některé temnější tóny a rozhodli jsme se je prezentovat i naživo. Je třeba si počkat a přesvědčit se na vlastní oči. Velmi se na to těším.

Co vám v dnešních dnech dělá kromě vašeho nového alba radost?

Uvědomění si toho, jaké mám štěstí. Vždycky jsem se považoval celkem vzato za dítě štěstěny. Jak člověk stárne, získává jinou perspektivu, pomáhá mu to vidět věci jasněji. To, že se právě teď opět chystám na světové turné se svými přáteli, se kterými dělám hudbu, je skoro stejně tak krásné jako vidět vyhrávat fotbalový tým mého syna.

Reklama

Výběr článků

Načítám