Hlavní obsah

V Praze vystoupí obnovení My Bloody Valentine

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kultovní irská kapela My Bloody Valentine, která patří k průkopníkům vytváření masivních kytarových zvukových ploch, vystoupí v pondělí 10. června v pražském Divadle Archa v rámci turné k letošní desce nazvané prostě m b v.

Foto: CharmMusic

My Bloody Valentine

Článek

Skupina My Bloody Valentine změnila na přelomu osmdesátých a devadesátých let zvuk nezávislých kytarových kapel, když za pomocí vazeb a efektů vytvářela mohutné zvukové plochy. Pozornost vzbudilo už její první album Isn’t Anything z roku 1988 s vrstvami zvuků kytar. Svoji pozici upevnila pomocí EP desek Glider a Tremolo, které předznamenávaly její mistrovské dílo, druhé album Loveless. To však komerčně neuspělo a kapela se stáhla do ústraní.

V roce 2007 zpěvák a kytarista Kevin Shields oznámil překvapivý návrat kapely, která odehrála pár koncertů a objevila se i na několika velkých festivalech, ale pak aktivita souboru opět opadla. Na konci loňského roku Shields oznámil vydání třetí desky. To kapela udělala v minulosti už několikrát, ale tentokrát skupina nelhala a v únoru vyšla deska m b v, která sklidila kladné recenze.

Skupina My Bloody Valentine, jež se dlouho nemohla prosadit a v osmdesátých letech vydala bez větší odezvy několik singlů, ovlivnila stovky následovníků. Pro její zvuk je typické nejenom vrstvení ploch zkreslených zvuků kytar a samplů, ale také hlas zpěvačky a kytaristky Bilindy Butcherové, která se stala členkou souboru před vydáním první desky. Soubor doplňují baskytaristka Debbie Googeová a bubeník Colm Ó Cíosóig.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám