Hlavní obsah

Serge Grimaux: Faraón zůstane v Praze do září

Právo, bor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava Tutanchamon – jeho hrob a poklady, která se koná v Praze na Výstavišti, bude prodloužena. Hovoří o tom její producent Serge Grimaux.

Článek

Oznamujete prodloužení výstavy Tutanchamon - jeho hrob a poklady do 22. září. Co vás k tomu vedlo?

Ohlas mezi návštěvníky je fantastický. Oblíbenost výstavy se den ode dne zvyšuje, protože každého návštěvníka nadchne a ten ji pak doporučuje své rodině a přátelům.

Splnila výstava vaše očekávání, pokud jde o počet návštěvníků a její ohlas?

Výstava naše očekávání výrazně překonává. Věděli jsme, že návštěvnost i odezva bude silná, protože je připravena v opravdu vysoké kvalitě. Když byla v roce 2008 představena v Brně, překročila návštěvnost 200 tisíc lidí. Také nyní tento počet brzy překonáme.

Máte nějaké informace o tom, jaký typ lidí výstavu navštěvuje?

Egyptologie fascinuje snad každého. Někdo může přijít a něco se dozvědět, další už si jen rozšiřuje znalosti o tématu, pro nějž už je zapálený. Skvělé zážitky si odnese každý člen rodiny, od rodičů po děti, a pro tento účel jsme připravili také audio průvodce s textem speciálně upraveným pro mladší návštěvníky.

Čím vlastně je tato výstava z vašeho pohledu výjimečná?

Pokrývá všechny oblasti života ve starém Egyptě, od vzniku toho, co bylo jednou z prvních vysoce civilizovaných společností, přes magické působení jejích rituálů, snahy pochopit život po smrti, záhady obklopující budování neuvěřitelných monumentů jako je sfinga a pyramidy.

Kromě toho je výstava tak úspěšná tím, jak je obsah prezentován. Návštěvníci nejsou pouhými diváky, kteří si prohlížejí nehybné předměty, ale jsou vtaženi do příběhu Howarda Cartera, jenž zasvětil svůj život hledání toho, co se stalo nejznámějším a nejcennějším historickým pokladem všech dob.

Výstavu doplňují další akce. Jaké to jsou?

Je to série přednášek významných českých a zahraničních egyptologů, prohlídky komentované našimi předními odborníky. Výstava je zcela bezbariérová, připravujeme také speciální prohlídku pro návštěvníky se zrakovým postižením, kteří budou mít jedinečnou příležitost si předměty z Tutanchamonovy hrobky osahat.

Bylo nám potěšením vybrat jeden dům sociálních služeb, kterému jsme nabídli volnou prohlídku výstavy pro klienty se zdravotním postižením.

Kam zamíří výstava z Prahy?

Spolu s kolegy Štěpánem Janečkem, Jiřím Šajnem a společností Semmel Concerts se těšíme na Bratislavu, která bude Tutanchamonovou další zastávkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám