Hlavní obsah

Kniha Back Beat odhaluje samotné kořeny rocku

Právo, Kateřina Hejdová

Do 60. a 70. let minulého století se vrací kniha Jiřího Vondráka odkazující názvem k big beatu (což je výhradně český termín), ale i k filmu Back Beat o historii Beatles.

Foto: Knižní klub

Jiří Vondrák: Back Beat

Článek

Brněnský režisér, spisovatel a muzikant Vondrák pořizoval spolu s televizním štábem během několika let záznamy koncertů a vedl rozhovory s největšími legendami tehdejšího rocku, na jejichž základě dal dohromady knižní dokument.

Pretty Things, Yarbirds, Eric Burdon, John Mayall, Johnny Winter, Canned Heat, Ten Years After, Uriah Heep, Iron Butterfly, Nazareth, Donovan, Ian Anderson. Ti všichni se na 250 stránkách Vondrákovi zpovídají těsně před koncertem – což sice přidává knize na atmosféře, nicméně některé rozhovory tím trochu utrpěly.

Muzikanti už tradičně kvůli soustředění na výkon neradi hovoří s novináři těsně před vystoupením, a někteří tak zůstali na slovo skoupí.

Naštěstí si ale Back Beat neklade za cíl investigativní odhalování skutečnosti typu kolik peněz profetoval Johnny Winter. Hovor se vždy točí hlavně kolem muziky jako takové.

Legendy zpět na pódia

Jak píše Vondrák v úvodu, doba internetu vyhnala některé z tehdejších legend zpět na koncertní pódia (prodejem desek se dnes muzikanti uživí jen stěží). Ty, které dorazily zpětně i do Česka, se kameře Vondrákova štábu většinou nevyhnuly.

V knize tak narazíte na historky a podrobnosti z jejich životů, které dají nejen hudebním fanouškům nahlédnout pod pokličku tehdejší hudební scény, poznamenané alkoholem, drogami i volným sexem, tedy hodnotami, které vyznávaly poválečné květinové děti. Otázky se sice místy opakují, kupodivu to ale není na škodu – máte možnost srovnávat jednotlivé osoby a jejich názory a vzpomínky.

Protřelé harcovníky rocku, v naprosté většině životem omlácené a stokrát zkoušené osobnosti, spojuje v Back Beatu (možná i nechtěně) především pokora a láska k muzice jako takové.

I přes přiznání, že živit se hudbou je někdy pořádná dřina a stát léta v záři reflektorů není nic až tak záviděníhodného, jak se může na první pohled zdát.

Back Beat určitě ocení především kovaní rockoví fanoušci, kteří tu narazí na své oblíbence a zavzpomínají s nimi na roky jejich největší slávy. Zklamáni nebudou ale ani ti mladší. Back Beat zdařile funguje i jako encyklopedie opepřená konkrétními zážitky.

Nebo vás snad nezajímá, komu tehdy fandil David Bowie, s kým kamarádil Jimi Hendrix nebo kde slavil své 21. narozeniny Eric Clapton?

Celkové hodnocení 90 %

Reklama

Výběr článků

Načítám