Hlavní obsah

Spock má holku. Ale miluje hlavně kapitána Kirka

Novinky, Stanislav Dvořák

Akční pohádka Star Trek se dočkala díky J. J. Abramsovi dalšího pokračování. V naivitě se za ta léta moc neposunula, je ale rychlejší, akčnější a explozivnější než kdy jindy. A nejdivnější na tom filmu je, že Spock má holku. A Kirk ne.

Foto: CinemArt

Vlevo kapitán James T. Kirk (Chris Pine), vpravo Spock (Zachary Quinto)

Článek

Ve Star Treku: Do temnoty se dočkáme mixu honiček a výbuchů s telenovelovými prvky a občasnými pokusy o humor, kterých je ale bohužel málo. Zápletka je poněkud překombinovaná. Jakýsi tři sta let zmražený pomatenec (Benedict Cumberbatch) rozmrzne a začne vraždit příslušníky hvězdné flotily - za vším je krvežíznivý admirál, který chce rozpoutat válku. A nebezpečný vrah uteče na území Klingonů.

Nic netušící a právě degradovaný kapitán Kirk (Chris Pine) dostane šanci znovu velet, pokud muže zabije supermoderním torpédem a tiše zmizí. Pod vlivem Spocka ale poruší rozkaz a pustí se do nelogického plánu zatčení zloducha. Tak spustí nekonečný řetěz akcí, které trvají dobré dvě hodiny.

Foto: CinemArt

Zoe Saldanaová

Největší záhadou filmu je, že Spock chodí s Uhurou. Jeho emocí zbavený projev asi musí ženy v budoucnosti nějak perverzně vzrušovat, protože jinak vypadá doslova jako pitomec a na svou ofinu by těžko někoho sbalil. Humoruchtivé diváky však musím zklamat - sex se Spockem ve filmu není. Ano, bylo by to super a všichni by to určitě dávali na Facebook, ale tak daleko Abrams ještě nedospěl.

Popravdě řečeno, nejblíže sexu je scéna, kdy Kirk skoro umírá, oči vlhnou a každou chvíli čekáte, že ho Spock políbí. I jinde vůči Kirkovi vykazuje více citů než vůči své přítelkyni, což je zneklidňující. Že by pokus o otevření gay tematiky ve Star Treku?

Po trikové stránce je snímek čistá radost, vše sviští warpovou rychlostí a rovněž můžeme obdivovat krásu důstojnice Uhury či její blond kolegyně, ke které se ovšem uhlazený Kirk chová až moc kamarádsky.

Ani všechny efekty světa, ani slastné výkřiky pravověrných fanoušků však nemohou zakrýt fakt, že scénář má velké problémy. Postavy nejenže přežívají věci, které by přežít nemohly, ale ještě se chovají úplně nesmyslně. Jeden příklad za všechny - mohou zabít masového vraha z dálky vyspělou technikou, ale ne, oni se ho vypraví neozbrojeni přemluvit, aby se vzdal! Ne tajně, ještě ho předem varují, aby se na ně mohl připravit a zabít je.

Celkové hodnocení: 60 % 

Reklama

Výběr článků

Načítám