Hlavní obsah

Festival ve Varech zahájí Gondry, soutěžit bude Hřebejk

Novinky, Zbyněk Vlasák,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahajovacím filmem letošního MFF Karlovy Vary bude Pěna dní v hlavních rolích s Audrey Tautouovou a Romainem Durisem. Evropskou premiéru snímku osobně uvede jeho francouzský oscarový režisér Michel Gondry. V hlavní soutěži festivalu pak nechybí český zástupce – psychologické drama Jana Hřebejka Líbánky.

Upoutávka na film Pěna dníVideo: Aerofilms

 
Článek

Zda Gondryho doprovodí i hvězdná herečka Audrey Tautouová, zatím není jasné. „Její návštěva visí ve vzduchu,“ oznámil prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.

Michel Gondry je asi největší hračička mezi filmovými tvůrci současnosti. Jeho nejznámějším počinem je celovečerní snímek Věčný svit neposkvrněné mysli. Jde o netradiční sci-fi romanci, v níž se spolu objevili Kate Winsletová a Jim Carrey. Právě ta vynesla Gondrymu Oscara za scénář, na němž se podílel spolu s Charliem Kaufmanem a Pierrem Bismuthem.

Foto: Jeff Christensen, ČTK/AP

Francouzský režisér Michel Gondry

V kritiky i diváky oceňovaném snímku se vzácně sešly sdělný příběh, skvělé herecké výkony a Gondryho úžasně bohatá filmařská fantazie. Zda se mu stejné povedlo i v případě Pěny dní, poetickém, fantaskním příběhu o schopnosti a odhodlání přinést milované bytosti jakoukoliv oběť, budou moci posoudit karlovarští diváci 28. června. O necelý týden později pak dostanou stejnou možnost návštěvníci kin po celé České republice – snímek vstupuje do tuzemské distribuce 4. července.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hvězdy v akci. Helen Mirrenová s manželem, filmařem Taylorem Hackfordem.

Gondry bude jistě jedním ze zvažovaných účinkujících v tradiční festivalové znělce. Letos do vybrané společnosti přibude držitelka Křišťálového glóbu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii britská herečka Helen Mirrenová, která byla hostem loňského ročníku. Znělku s ní v Londýně natočili režisér Martin Krejčí a kameraman Štěpán Kučera.

Soutěžit budou Hřebejkovy Líbánky

Tým karlovarského festivalu také dnes odhalil složení soutěžních sekcí. Největší pozornost bude tradičně upírána na hlavní soutěž, kde stejně jako loni nechybí český film. Za tuzemskou kinematografii bude bojovat psychologické drama Jana Hřebejka Líbánky s Aňou Geislerovou v hlavní roli.

„Jana Hřebejka považujeme za velice důstojného zástupce české kinematografie, nárokům pro soutěž na áčkovém festivalu jeho nový film bez problémů vyhověl,“ řekl Novinkám umělecký ředitel festivalu Karel Och.

Foto: ČTK

Jan Hřebejk

Líbánky jsou završením trilogie z dílny dvojice Hřebejk – Jarchovský, která započala snímky Kawasakiho růže a Nevinnost. Vypráví o svatebním obřadu, kde se náhle objeví ženichův kamarád z minulosti, který se pokusí narušit intimitu slavnostního okamžiku.

„Je to náš pokus o žánr psychologického thrilleru. Pojednává o tom, jakým způsobem se chová naše paměť a jak jsme schopni některé věci zapomínat,“ říká scenárista Petr Jarchovský.

Soutěž ve znamení návratů

V hlavní soutěži bude mít Hřebejkův film dalších třináct konkurentů. Podstatná část z nich vznikla rukou režisérů, kteří už ve Varech uspěli a teď se na místo činu vracejí se svými novými snímky.

Za všechny zmiňme Poláka Krzysztofa Krauseho, jenž uspěl ve Varech v roce 2005 s filmem Můj Nikifor a tentokrát bude soutěžit s portrétem romské básnířky Papuszy. A také Josepha Madmonyho, jehož Restaurátor vyhrál Křišťálový glóbus před dvěma lety a který bude o totéž letos usilovat se snímkem Místo v nebi.

Právě tyto návraty jsou také příčinou toho, že je letos výběr žánrově velmi pestrý. „Všichni, kteří se letos do Varů vracejí, přicházejí s filmy jiných žánrů, než s jakými uspěli předtím, a snaží se zkoušet nová teritoria,“ říká Karel Och.

Foto: Xinhua/Gao Jing, ČTK

Italský herec Toni Servillo

Z dalších soutěžních snímků vybíráme britské Pole v Anglii uznávaného režiséra Bena Wheatleyho, které karlovarský festival uvede v předvečer jeho velkolepé světové premiéry, a italskou komedii Ať žije svoboda, která svou zápletkou připomíná Záměnu s Eddiem Murphym a v níž ve dvojroli exceluje italská herecká hvězda Toni Servillo.

České talenty letos zastínili Slováci

Výrazná česká stopa letos chybí v sekci Na východ od Západu, kde se pravidelně soustředí mladé filmařské talenty ze střední a východní Evropy. Zato jsou tu hned dva filmy slovenských tvůrců (oba ovšem s českou koprodukcí). Zahajovacím snímkem této sekce bude sociální drama Juraje Lehotského Zázrak, příběh dívky, která je svou matkou a jejím přítelem umístěna do nápravného zařízení. Druhým slovenským zástupcem je pak hravý film s dokumentárními prvky Sametoví teroristé o třech mužích, kteří v osmdesátých letech, nezávisle na sobě, chystali ozbrojené akce proti komunistickému režimu.

Kromě Hřebejka tak českou vlajku ponese už jen dokument Báry Kopecké DK, neobvykle silný portrét nedávno zesnulého architekta Davida Kopeckého, který natočila jeho manželka. Bude soutěžit v dokumentární sekci.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Představitelé filmu Revival: zleva Boleslav Polívka, Marián Geišberg, Karel Heřmánek a Miroslav Krobot

I tak se ale divák, který je zatížen na české filmy, jistě dočká v jiných sekcích. Mimo jiné i světové premiéry komedie Alice Nellis Revival, která proběhne 5. července. Bolek Polívka, Miroslav Krobot, Karel Heřmánek a Marián Geišberg tu hrají kamarády, jejichž rocková skupina se rozpadla v roce 1972 a kteří se rozhodli pokusit o velkolepý comeback. „Revival je komedie o jednom podvodu, který báječně vyšel tím, že se vůbec nepovedl,“ říká o filmu režisérka.

Novinky se dočká i soutěžní sekce Fórum nezávislých. Vítězný film zakoupí a odvysílá Česká televize.

Karlovarský festival proběhne od 28. června do 6. července tohoto roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám