Hlavní obsah

Motají se kolem Provázku cizí rozvědky

Právo, Jiří P. Kříž

Stalo se HaDivadlu a Huse na provázku, která tu drůbež od nástupu normalizace nesměla mít v názvu, protože v Brně vytrvale připisovali na plakáty čárku nad A a písmenko K na konec slova. Koncem 70. let postavili do čela experimentálních scén herce a straníka činohry Státního divadla Jaroslava Tučka.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Petr Oslzlý (vpravo) peskuje antihrdinu Jaroslava Tučka, a ten ne a ne tu facku vlepit.

Článek

Tu novinu jemu zvěstoval notorický alkoholik Ota Řídký z KV KSČ, sám básník a lítý tepec „vrahů z Wall Streetu“, s odkazem, že kolem Provázku se podezřele motají disidenti a západní rozvědky, jak je upozornili „kluci“, rozuměj estébáci. A soudruzi že chtějí obě divadla zachránit. Ale bez straníka v čele to nepůjde.

Jen ne pravda a láska

A tak se zrodil Antihrdina. V Huse s ním ještě dlouho nemluvila ani futra od WC, a Petr Oslzlý dodnes. Rozumní dávno připouštějí, že Tuček kryl Provázku záda a stal se jeho součástí ve městě, které i v časech normalizace bylo liberálnější než Praha.

Jaroslav Tuček o tom napsal knížku Vzpomínky antihrdiny aneb S Provázky, Hady a Martou na provázku (vydalo nakladatelství Barrister & Principal). Posledního května z ní autor četl v domě pánů z Fanalu. Ten přes všechna vzájemná protivenství vybudoval a věnoval bolševický režim svým nepřátelům.

Jsou to paradoxy, kvůli kterým nikdy nepoužívám stádní slovo „bojovat“, protože jednak je bojovnost vlastnost, kterou Češi ani Moravané neoplývají a jednak se nabízí slovo přijatelnější: zápasit. Kupodivu ho nepoužívají ani deklarativní antimarxisté.

Hodnota Tučkových Vzpomínek je memoárová. S výjimkou dílčích prací a sebechvalných syntéz chybí zatím Huse kritická analýza pětačtyřicetileté „pravicové avantgardy“ (už ten protimluv by si zasloužil seriózní analýzu). Tučkova kniha bude jednou významným pramenem, který pomůže takovou práci orientovat.

Je to zápas, ne boj

V reflexích Antihrdiny převážil zatím Uhdeho novoideologický pohled: Knížky, jako je Tučkova, nemají vycházet bez návodných doslovů, jaké že to bylo za minulého režimu jen trudné. Je to pitomost stejně přiboudlá, jako když se k Případům Majora Zemana dotáčely dokumentární vysvětlivky. Měli jsme se o to hádat v jedné Katovně. Nakonec jsme se shodli.

Tučkova knížka i jeho vystoupení v Huse bylo skromné a bylo vidět, že je rád, že se dožil uznání. Husa, HaDivadlo, Fanalové, jamácké Studio Marta, Divadlo Polárka, to je na tři životy. Nevím jak nesmiřitelný Oslzlý, ale já Jaroslavu Tučkovi chvíli slávy přeju. A že se soudruzi starali i o moji kariéru. Byl, je a bude to ale zápas, ne boj.

Divadlo Husa na provázku Brno - Jaroslav Tuček: Vzpomínka antihrdiny aneb S Provázky, Hady a Martou na provázku. Čtení a polemická diskuse o stejnojmenné knížce nakladatelství Barrister & Principal 31. května 2013 ve Sklepní scéně.

Celkové hodnocení: 75%

Reklama

Výběr článků

Načítám