Hlavní obsah

Ghettofest v brněnském "Bronxu" chce spojit Čechy a Romy kulturou

Pouliční festival Ghettofest pořádaný kolem Bratislavské ulice v Brně přitáhne v polovině června návštěvníky do takzvané sociálně vyloučené lokality. Druhý ročník má podle pořadatelů stejně jako první ukázat to pozitivní ze společného soužití lidí různých národností. V ulicích a parku u Hvězdové ulice budou hrát kapely, lidé uvidí taneční vystoupení a budou se moci zúčastnit různých diskusí. Loňský první ročník navštívilo zhruba 3000 lidí.

Foto: ghettofest.cz

Skupina Bitumen Beat

Článek

Festival se uskuteční v sobotu 15. června, informovala PR manažerka Alice Heráková, ve čtvrti, kterou Brňané nazývají Bronx. "Ghettofest je unikátní koncept kulturně-sociální akce vytvořený speciálně pro lokalitu brněnského Bronxu, a to přímo lidmi, kteří v ní žijí nebo k ní mají jiný osobní vztah, Čechy i Romy," uvedla Heráková. Akce má podle ní bořit předsudky a ukázat, že pozitivní zkušenost vede k lepšímu soužití.

Na tvorbě programu se podílí například Muzeum romské kultury, organizace Drom, projekt Měníme věci kolem nás či podnik Clubwash. Součástí programu bude například také módní přehlídka nové značky Gypsy mama, přehlídka dokumentů, divadlo, workshopy a výstava ve veřejném prostoru. Festival zakončí ve 22.00 videoprojekce na zeď bývalé káznice v Bratislavské ulici.

V sociálně vyloučené lokalitě kolem ulic Cejl, Bratislavská a Francouzská žije několik tisíc Romů. V celém Brně bydlí odhadem zhruba 7000 až 12 000 Romů. Radnice nechala v místě opravit několik domů a fasád, získala na to 134 miliónů korun z EU. V místě hlavních oslav Ghettofestu v proluce mezi domy u Hvězdové ulice vznikne park Hvězdička a centrum pro mladé lidi. Magistrát také zaměstnává tři Romy, kteří v oblasti působí jako asistenti prevence kriminality.

Reklama

Výběr článků

Načítám