Hlavní obsah

Nezávislá CD: Luboš Andršt, Václav Neckář, Lars Kepler, Murakami

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na trhu se objevila výběrovka vynikajícího kytaristy Luboše Andršta, reedice Václava Neckáře či audioknihy Haruki Murakamiho a Larse Keplera.

Foto: Supraphon

Luboš Andršt: Best of

Článek

Luboš Andršt: Best of

Jeden z nejlepších českých kytaristů a skladatelů Luboš Andršt si sám sestavil svou bluesovou best of desku. Jedenáct tracků pokrývá jeho tvorbu za cca tři desítky let.

Andršt zasahuje do blues-rocku, jazzu i fusion, převážně preferuje těžší zvuk, ale ke konci kompilace je zastoupena i akustická podoba jeho umění. Skladby vznikly např. s Blues Bandem, sdružením Přátelé nebo s projektem 3 Guitars.

Vedle tradicionálu I´ve Got My Mojo Working a Spain od Chicka Corey jde často o Andrštovy vlastní skladby, ke kterým si vybral špičkové zpěváky (Ronald Gray, Ramblin´ Rex, Peter Lipa), takže ani po vokální stránce žádný průšvih. Mimořádně strhující jsou zejména dvě skladby, které vznikly ve spolupráci se zpěvačkou Reesie Davisovou.

Tuto pestrou kompilaci je možné bez uzardění doporučit prakticky komukoliv, kdo má alespoň minimální zájem o kytarovou hudbu. Jde o prestižní vizitku českého, dost možná i evropského blues.

Václav Neckář a Bacily: Tomu, kdo nás má rád

V reedici vychází Neckářovo studiové LP se skupinou Bacily (1975), provokující původními rockery v obsazení a třeba také proslulou hřívou na hlavě kytaristy Oty Petřiny. Právě ten napsal většinu skladeb a celé album aranžoval. Zdeněk Rytíř pak otextoval podstatnou část písniček, když muziku dodali také třeba kapelník Jan Neckář, Jiří Burian nebo Petr Hapka.

Lars Kepler: Hypnotizér

Pavel Rímský načetl audioknihu Hypnotizér. Za pseudonymem Lars Kepler se skrývají manželé, renomovaní a úspěšní švédští spisovatelé Alexandra Coelho Ahndorilová (1966) a Alexander Ahndoril (1967). Své síly spojili s cílem napsat originální kriminální román, sérii knih, které přinesou nové prvky do klasické severské detektivní tvorby. Podle ohlasu čtenářů po celém světě se jim to povedlo. První román Hypnotizér se stal mezinárodním bestsellerem, jeho filmové verze se ujal známý režisér Lasse Hallström.

Haruki Murakami: Norské dřevo

Milostné vztahy, sex i studentské bouře šedesátých let v japonském Tokiu. Slavný román Norské dřevo se dočkal audioadaptace v podání herců Filipa Čapka, Kláry Issové, Jany Strykové.

Reklama

Výběr článků

Načítám