Hlavní obsah

Depardieu začal točit thriller v Grozném a zastal se Čečenců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský herec Gérard Depardieu, který se letos stal ruským občanem, začal v úterý v čečenské metropoli Grozném natáčet nový film ve francouzsko-britsko-ruské koprodukci. V thrilleru s názvem Tyrkys ztvární hlavního hrdinu, čečenského muže pronásledujícího vraha svého syna.

Foto: Rasul Yarichev, Reuters

Gerard Depardieu v Čečensku

Článek

Na tiskové konferenci u příležitosti zahájení natáčení se vyjádřil i k nedávným útokům v Bostonu, které spáchali bratři Carnajevové čečenského původu. Podle herce za tento zločin Čečensko nenese zodpovědnost, protože oba útočníci vyrůstali v USA.

"Byl jsem ve Spojených státech, když k teroristickému útoku v Bostonu došlo. Souhlasím s Ramzanem Kadyrovem, který říká, že bratři Carnajevové mají čečenské příjmení, ale jejich výchova je americká," prohlásil Depardieu. "Vy, Čečenci, za to nenesete žádnou zodpovědnost," dodal čtyřiašedesátiletý herec.

Depardieu se s čečenským vůdcem Ramzanem Kadyrovem, který je kritizován kvůli rozsáhlému porušování lidských práv, přátelí. Dostal od něj například luxusní apartmán v čečenské metropoli Grozném. V únoru Kadyrovovi slíbil, že natočí film o Čečensku a své slovo nyní plní. Jeho partnerkou v hlavní ženské roli bude sedmačtyřicetiletá britská herečka Elizabeth Hurleyová.

Depardieu získal ruský pas osobně od prezidenta Vladimira Putina poté, co se ve Francii dostal do sporu s nejvyššími vládními představiteli kvůli vysokému zdaňování bohatých Francouzů. Zatímco pro Rusko je hercova volba oceněním, ve Francii si poněkud výstřední umělec vysloužil spíše posměch.

Reklama

Výběr článků

Načítám