Hlavní obsah

V Británii se bude dražit první vydání Harryho Pottera

Každý, kdo kdy přemýšlel nad tím, co se britské spisovatelce J.K. Rowlingové honilo v hlavě, když psala první díl své slavné série o kouzelnickém školákovi Harrym Potterovi, má nyní šanci to zjistit. V Británii se 21. května bude dražit unikátní první vydání knihy Harry Potter a kámen mudrců doplněné o autorčiny rukou psané myšlenky a komentáře ke knize i její filmové adaptaci, stejně jako 22 jejích vlastních ilustrací včetně spícího malého Harryho či Albuse Brumbála, ředitele školy pro kouzelníky v Bradavicích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do dražby jde první díl Harryho Pottera s ručně psanými poznámkami RowlingovéVideo: Reuters

 
Článek

Jak napsala agentura Reuters, kniha je jednou z více než pěti desítek prvních vydání opatřených ilustracemi či poznámkami jejich autorů, mezi nimiž nechybí například Helen Fieldingová, autorka Deníku Bridget Jonesové, Roald Dahl či Tom Stoppard.

Aukci pořádá anglický PEN klub v londýnské aukční síni Sotheby's a očekává, že se v ní podaří získat statisíce liber na spisovatelskou charitu.

"Psala jsem tuhle knihu... v ukradených hodinách, v hlučících kavárnách nebo tlumeném tichu noci. Pro mě je příběh toho, jak jsem psala Harryho Pottera a kámen mudrců, neviditelně vepsán na každou stránku, čitelný jenom pro mě...," napsala v poznámkách Rowlingová. První díl její sedmidílné série, která se stala celosvětovým fenoménem, vyšel v roce 1997 a první vydání mělo jen 500 výtisků.

Reklama

Výběr článků

Načítám