Hlavní obsah

Obraz surrealisty Štyrského Kořeny se prodal za devět miliónů

Praha

Obraz surrealisty Jindřicha Štyrského s názvem Kořeny se na aukci v Praze na Žofíně prodal za devět miliónů korun. I s aukční přirážkou za něj nový majitel zaplatí 10,8 miliónu korun. Mnohokrát vystavovaný obraz z roku 1934 patří podle galeristy Martina Kodla ke stěžejním ukázkám surrealismu ze Štyrského vrcholného období.

Foto: Galerie Kodl, Právo

Obraz Kořeny

Článek

Nejdražším dílem Štyrského, které se prodalo na tuzemské aukci, zůstává obraz s názvem Maldoror vydražený v roce 2009 za 11 miliónů korun bez aukční přirážky. Olej Mikuláše Medka Dívka se švihadlem z roku 1957 vyvolávaný za 4,5 miliónu korun se prodal za pět miliónů korun.

Jeden z nejznámějších Medkových obrazů je nejen zmiňován ve všech jeho monografiích, ale on sám je s obrazem ve svém ateliéru opakovaně zachycen na fotografiích. Unikátní byla dražba monumentální práce Theodora Pištěka, vystavená naposledy na autorově retrospektivě ve Veletržním paláci na přelomu roku.

Přítomnému autorovi tleskal celý sál

Takto rozměrné a významné Pištěkovo dílo se na trhu objevilo poprvé. Obraz z roku 1977 nazvaný Na návštěvě u Harrachů se vyvolával za 1,9 miliónu korun a spojuje Pištěkovu precizní malbou s motivem jednoho z nejdražších a nejrychlejších amerických Speedsterů z 30. let, jenž je dnes milovníky veteránů vyhledávaným klenotem. Plátno se prodalo za 2,7 miliónu korun, což je podle prodávající galerie rekord za tuzemské vydražené dílo žijícího autora. Přítomnému autorovi k tomu celý sál zatleskal.

Společný aukční den Galerie Kodl a aukční síně Vltavín nabídl téměř pět stovek děl zejména autorů české moderny. Mezi nejvýznamnějšími položkami byla zejména tři zátiší Emila Filly vyvolávaná za 1,4 miliónu, 1,7 miliónu a tři milióny korun nebo raný obraz Václava Špály Koupání, který reprezentuje jeho krátkou fauvisticko-kubistickou etapu (1,4 miliónu).

Sběratelům umění se nabízely také obrazy Jana Zrzavého či českých krajinářů (Václav Brožík, několik prací rodiny Piepenhagenů, Josef Navrátil, Adolf Kosárek, Antonín Mánes, Hugo Ullik, Adolf Chwal, Antonín Slavíček).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám