Hlavní obsah

Pražské jaro: ve čtvrtek bude Malkovich, Česká filharmonie i opera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé před českým publikem se ve čtvrtek večer v Obecním domě představí slovenský kontrabasista Roman Patkoló. Pro nadaného jednatřicetiletého rodáka ze Žiliny skládají nejžádanější hudební komponisté, jako třeba André Previn, Krzysztof Penderecki nebo Wolfgang Rihm. Slavná houslistka Anne-Sophie Mutterová jej označila za "Paganiniho kontrabasu".

Foto: Petr Horník, Právo

Herec John Malkovich na tiskové konferenci hudebního festivalu Pražské Jaro

Článek

Na festivalu Pražské jaro jej doprovodí Česká filharmonie pod taktovkou Tomáše Netopila. Patkoló bude sólistou v Divertimentu concertante pro kontrabas a orchestr od Nina Roty, italského skladatele proslaveného především hudbou ke kultovním filmům od Felliniho, Viscontiho, Zeffirelliho a Coppoly.

Na koncertu zazní ale i Mozartova Symfonie D dur zvaná Haffnerova a Coplandova Třetí symfonie. Právě toto dílo mělo 24. května 1947 na Pražském jaru krátce po své světové premiéře v Bostonu evropskou premiéru s českými filharmoniky pod taktovkou Coplandova přítele dirigenta a skladatele Leonarda Bernsteina.

Chybět nebude ani opera. Ve Stavovském divadle se v rámci festivalu odehraje Gluckova opera Orfeus a Eurydika, která je nejnovější inscenací Opery Národního divadla v Praze. V Hudebním divadle Karlín se odehraje repríza středečního představení se slavným hollywoodským hercem Johnem Malkovichem. Doprovodí ho orchestr Vídeňské akademie. Pražské jaro začalo 12. května a potrvá do 2. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám