Hlavní obsah

Malující dvojčata lékaři po letech vystavují

Lékaři Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Petr a Pavel Wohlovi, kteří jsou známí svou zálibou v malování, po devíti letech chystají výstavu pod názvem Návrat do Rychnova, jelikož v Rychnově již šestkrát vystavovali. Naposledy před šesti lety.

Foto: Archiv autorů

Bratři Pavel (vlevo) a Petr Wohlové

Článek

Vernisáž se bude konat na městském úřadě Rychnov u Jablonce nad Nisou 18. května od 17.00.

Oba bratři, synové známého hokejového brankáře Sparty a trenéra Pavla Wohla, se v minulosti věnovali výhradně malbě krajin a zátiší. „Tentokrát tématem budou kromě klasické malby variace abstrakce a surrealismu, takže malá změna proti minulosti,“ řekl k v pořadí 13. výstavě Petr Wohl, který je specializací internista, diabetolog a endokrinolog, zatímco jeho bratr Pavel gastroenterolog a endoskopista.

Foto: Archiv autorů

Naposledy oba své obrazy předvedli v roce 2004 na výstavě Lékaři a umění v pražských Vinohradech, kde měl úvodní slovo profesor Pavel Pafko.

Za své vzory považují Jakuba Schikanedera, Julia Mařáka, Antonína Chittusiho nebo Václava Brožíka. K umění je vedli oba rodiče. „Ti jsou velcí obdivovatelé umění,“ řekli.

Foto: Archiv autorů

Otec se proslavil u hokejového kluziště, dařilo se mu zvláště na trenérském postu, když v roce 1993 přivedl pražskou Spartu k titulu. Dvakrát byl v Československu vyhlášen trenérem roku, což se mu povedlo i v Německu, kde trénoval SB Rosenheim.

Českosloveskou reprezentaci dovedl k bronzu v letech 1989 a také o rok později. K hokeji vedl i svá dvojčata, ale ta dala přednost lékařskému plášti.

Výstava potrvá do 1. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám