Hlavní obsah

Na Pražském hradě vystoupí Regina Spektor, Taj Mahal a Hansard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová koncepce hudebních programů na Pražském hradě nabídne koncerty pod širým nebem, na kterých se během prázdninových měsíců představí zpěvačka a klavíristka Regina Spektor, bluesman Taj Mahal a písničkář Glen Hansard. Všechny koncerty se uskuteční na terase Jízdárny Pražského hradu. Do prodeje půjde na každý koncert 800 vstupenek pouze na sezení, k dispozici budou od 15. května v síti Ticketpro, informoval vedoucí odboru kultury na Správě Pražského hradu Václav Beránek.

Článek

Žánrové zaměření koncertů napovídá, že se s novým prezidentem Milošem Zemanem změní koncepce hudebních programů na Pražském hradě. Exprezidentem Václavem Klausem podporované jazzové akce se v nejbližší době neplánují. "Zatím s nimi nepočítáme, musí vzniknout nová dramaturgie, ale určitě jazzových koncertů bude méně," řekl Beránek.

Jako první z oznámených interpretů 23. července na Hradě vystoupí americký bluesový kytarista a zpěvák Taj Mahal známý fúzemi amerického blues s netradičními karibskými či africkými styly. Pro dvojnásobného držitele Grammy, který letos v květnu oslaví jedenasedmdesáté narozeniny, to bude premiéra v České republice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Glen Hansard při čtvrtečním vystoupení v Karlových Varech.

Písničkářka Regina Spektor, která na terase Jízdárny Pražského hradu zazpívá 13. srpna, je globální umělkyně – narodila se v Moskvě, vyrůstala v Izraeli a v New Yorku. Své zatím poslední album What We Saw from the Cheap Seats vydala loni. Před třemi lety byla hostem festivalu Colours of Ostrava. "Regina Spektor předvedla úžasný koncert. Byl to nezapomenutelný zážitek," popsal vystoupení mluvčí festivalu Jiří Sedlák.

Jako třetí na Hradě 20. srpna zahraje irský písničkář Glen Hansard, který je v České republice známý především díky spolupráci s Markétou Irglovou. Ta dvojici vynesla celosvětovou popularitu (film Once) a později i Oscara za píseň Falling Slowly. Dnes Hansard vystupuje znovu se svoji kapelou The Frames. Naposledy v Česku zahrál loni před zaplněným sálem pražského Divadla Archa. Kromě muzikantů z kapely The Frames ho na pódiu doprovázeli i hráči na dechové a smyčcové nástroje.

Reklama

Výběr článků

Načítám