Hlavní obsah

Tajuplní The Residents se vracejí do Prahy

– Praha

Legendární americká anonymní skupina The Residents vystoupí v sobotu v pražském Paláci Akropolis v rámci turné ke čtyřiceti letům existence Wonder of Weird. Hrát by měla průřez svou tvorbou, kterou ale uvede v nové podobě.

Článek

„Kapela požírá a přetváří svou klasickou tvorbu jako hladový kůň vdechující slámu za plného trysku,“ uvádí frontman skupiny Randy k programu. Soubor se zredukoval na trio, které tvoří hráč na klávesy, kytarista a zpěvák. Původně ovšem skupina využívala jen elektroniku a nejrůznější levné zdroje zvuku včetně magnetofonů, které dávaly jejich klasickým albům ze sedmdesátých let tajemnou magickou atmosféru.

Kapela se objevila v Praze už několikrát. Uvedla tu mimo jiné divadelní podobu svého alba Freak Show a odehrála několik koncertů. Většinou přinášely bizarní příběhy, v nichž si kapela libuje. Hudebně však byly trochu nevyrovnané a často jim dominovala cirkusová deklamace a výrazná scénická podoba.

Skupina využívala masek, nejznámější jsou masky v podobě očních bulv. Kvůli akcentu kladenému na výtvarnou stránku jsou The Residents považováni za klasiky videoartu a videoklipu. Byli také jednou z prvních kapel, která známé popové a rockové písně na konci sedmdesátých a na počátku osmdesátých let převáděla do nové podoby, s atmosférou často zcela protikladnou původní verzi, což je patrné jak na desce Third Reich´N´Roll, tak na deskách ze série amerických skladatelů George And James či Stars and Hank Forever.

Popírali také tržní principy rocku, když nazvali svou desku Not Available (Nedostupná) a nechtěli ji prodávat, či natočili desku čtyřiceti minutových písní Commercial Album, na níž prohlásili, že popový hit je jen třikrát opakovanou reklamní znělkou.

Vrcholná alba díla vznikala v letech 1974–1980, pak kapela ztratila trochu na invenci i na originalitě zvuku, což souvisí s možným odchodem některých členů. Skupina se pak soustředila na multimediální projekty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám