Hlavní obsah

Daniel Mrózek: Radši bych, kdyby si mě lidé pamatovali z koncertů

Právo, Jaroslav Špulák

Dvacetiletý zpěvák Daniel Mrózek pochází z Havířova. V roce 2010 se zúčastnil britské soutěže X-Factor a o dva roky později se dostal do finále Hlasu Československa. Do svého družstva si jej tenkrát vybral Josef Vojtek, zpěvák skupiny Kabát. Na začátku května vyšlo Mrózkovo debutové album Krev, jizvy a tvář.

Foto: Petarda Production

Daniel Mrózek chápe bulvární média jako cestu k popularitě.

Článek

Tvé jméno se poměrně často objevuje v bulvárních médiích a mnohdy ne ve spojitosti s hudbou. Dozvídáme se, že bydlíš s Markétou Konvičkovou, máš nové tetování, nový účes, děláš thajský box a podobně. Je to tak v pořádku?

Jsem komerční zpěvák a vím, že dostat se do povědomí je nejlehčí přes tato média. Po soutěži Hlas Československa se mi stalo to, co každému – sláva opadla a já se musel postavit na vlastní nohy. Chtěl jsem dělat muziku dál a hledal jsem cestu, jak nezmizet z povědomí. Bulvár je v tomto ohledu možnost, jak toho dosáhnout. Přiznávám ale, že bych byl radši, kdyby si mě lidi pamatovali z koncertu, na kterém jsem podal dobrý výkon.

Williamsova Angels se mi stala osudovou i v tom, že jsem ji zpíval tatínkovi na pohřbu

Zasáhl ti někdy bulvár do života tak, že ti to bylo nepříjemné?

Dělo se to hlavně v době, kdy jsem byl v Hlasu Československa. Tenkrát se hodně psalo o smrti mého táty. Zprvu jsem nad tím mával rukou, ale když už těch článků bylo moc, vadilo mi to. Nepříjemné také bylo, když bulvár psal o mém rozchodu s přítelkyní. To už ale bylo v době, kdy jsem s tím počítal, takže se mi to lépe překonávalo.

Baví tě být celebritou?

Záleží na úhlu pohledu. Když se o mně začalo víc psát, přišel jsem o některé staré kamarády a s jinými zase vztah trochu ochladl. Měli mi za zlé, že se o mně píše v jiných souvislostech než hudebních. Nejlepší kamarádi ale pochopili, že mi jde o to, abych jako zpěvák něco dokázal, a že články v bulváru jsou k tomu v dnešní době nutné. O každém velkém českém zpěvákovi se píše v bulváru. Tady to tak prostě je.

Měla by debutová deska tvou přítomnost v bulváru omezit?

Bylo by to skvělé. Rozhodně se v následujících měsících chci soustředit na koncertování se svou novou skupinou The Silly Joker a doufám, že lidé pohled na mě změní. Věřím, že ocení, že jsem celou tu dobu, co se o mně psalo v bulváru, makal. A makat budu samozřejmě dál.

The Silly Joker je tvá první kapela?

Je už třetí, ale její název je stejný jako název té předešlé. První se jmenovala První patro a zakládal jsem ji ve čtrnácti. Hráli jsme zamilované rockové balady pro holky. S The Silly Joker to máme pojaté mnohem rockověji, dokonce rockověji než na albu.

Foto: Petarda Production

Zpěvák Daniel Mrózek.

Autory písniček na albu jsou Kája Mařík, Marcus Tran, Jimi Cimbala, Miro Bazger a další, pod texty se podepsal především Petr Šiška. Přiložil jsi ruku k dílu i ty?

S producentem Borisem Carloffem jsme napsali písničku Miracles. Já jsem vytvořil melodii i text a on to pak zaranžoval. A napsal jsem také text k písničce Světlo a tma. Doma v šuplíku mám ukrytou spoustu svých skladeb. S debutovým albem mi ale šlo především o to, aby mělo určitou náladu.

Z té ale tvá písnička Miracles vybočuje…

To je pravda, je to ostatně jediná písnička, která má anglický text. Je úplně na konci desky a chápu ji jako obzor v dáli, který odkazuje k tomu, kam by se má další tvorba mohla vyvíjet.

Je z ní také evidentní, že máš poměrně dobrou angličtinu. Je to věc pilného studia?

Angličtina je od základní školy můj velký koníček. Vždycky jsem se jí věnoval naplno, ve škole to byl jeden z mých nejoblíbenějších předmětů. Má sestra navíc bydlela celý život v zahraničí. Každé prázdniny jsme za ní jezdili, a i když nežila v anglicky mluvících zemích – pobývala v Řecku a Tunisku, pokaždé to pro mě byl skvělý trénink.

V neposlední řadě jsem se v roce 2007 zúčastnil anglické série soutěže X-Factor. Byl jsem tam s pauzami asi tři měsíce a každý ví, že život v anglicky mluvící zemi je pro výuku jazyka to nejlepší.

Dotkl ses tam nějak světového šoubyznysu?

V té soutěži byla strašná spousta lidí, takže jsem hlavně koukal a nasával atmosféru. Fascinovalo mě například, jak všichni ti, kteří se do soutěže přihlásili, chtěli něco dokázat. Byli velice pracovití. Vnímal jsem samozřejmě i spoustu technických a produkčních věcí. Zkušenost to byla skvělá.

Kterou písničku si zpíváš nejčastěji?

Od asi třinácti let se se mnou táhle Angels od Robbieho Williamse. Je to krásná písnička, vždycky se mi líbila. Stala se mi navíc osudovou i v tom, že jsem ji zpíval tatínkovi na pohřbu. V poslední době se mým hitem stala Chci zas v tobě spát od Davida Kollera. Zpíval jsem ji v soutěži Hlas Československa. Myslím, že se mi tam docela povedla, takže ji zpívám i na většině svých koncertů. Obě tyto skladby si samozřejmě zpívám i doma, jen tak pro radost.

Reklama

Výběr článků

Načítám