Hlavní obsah

Úžasný Beethoven s Rattlem na Hradě

Právo, Vladimír Říha

Mimořádný koncert Pražského jara spojil na 1. května náš nejstarší hudební festival s tzv. Evropským koncertem, který pořádá orchestr Berlínských filharmoniků na výročí, kdy byl založen.

Foto: ČTK

Šéfdirigent Sir Simon Rattle na Hradě

Článek

Již potřetí si orchestr vybral Prahu, a tak vyprodaný Španělský sál Pražského hradu byl svědkem skvostného zážitku. Šéfdirigent Sir Simon Rattle vybral pro Prahu exkluzivní program s díly Williamse, Dvořáka a Beethovena. Sólistkou byla naše mezzosopranistka Magdalena Kožená, což bylo i gesto vůči pořádající zemi. Kožené podání výběru z Dvořákových Biblických písní mělo ty nejvyšší parametry. Její citlivá a hluboce prožitá interpretace oprávnila výběr skladby, známé spíše v podání barytonistů.

Úvod koncertu patřil dílu anglického skladatele 20. století R. Vaughana-Williamse Fantazie na téma Thomase Tallise s tradičně vynikajícími smyčci orchestru. Vrcholem a největším zážitkem poledního koncertu byla Beethovenova Symfonie č. 6. F dur „Pastorální“.

Úchvatné podání, při kterém posluchači jen žasli nad zvukovou kulturou členů orchestru a dirigentovou koncepcí, která dílo dynamicky, tempově i výrazově podala v neslýchané kráse.

Hodnocení: 90%

Reklama

Výběr článků

Načítám