Hlavní obsah

Kino na hranici nabídne 120 snímků

V Českém Těšíně a polském Těšíně (Cieszyn) začal filmový festival Kino na hranici. Připraveno je 120 filmů z Polska, ČR, Slovenska a Maďarska. Mezi prvními uvedenými filmy byl například slovenský snímek z roku 1985 Fontána pre Zuzanu, řekla za organizátory Barbara Szymańská.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Přijede i slavný Jerzy Stuhr.

Článek

"Mezi řadou filmových titulů se objeví snímky tematicky spojené s řekou. Téma je to mnohoznačné. Řeky nejednou představovaly hranice, ovšem soustřeďovaly kolem sebe i různé lidi. Umožňovaly také efektivní dopravní spojení," řekla. A festival po loňské premiéře pokračuje v programovém cyklu nazvaném Hranice a zdi světa. "Tentokrát se soustředíme na trvalý a bohužel často velmi krvavý konflikt mezi Izraelem a Palestinou. Zde totiž zdi mezi sousedy představují nejenom metaforu," doplnila.

Do programu se vešla i retrospektiva slavného polského herce Jerzyho Stuhra, který se proslavil především rolí ve filmu Sexmise a na festival přijede. Promítat se budou jeho snímky Předtanečník režiséra Felikse Falka a Seznam cizoložnic, který už režíroval sám.

Mezi dalšími snímky se objeví 37 let natáčený Soukromý vesmír Heleny Třeštíkové, Až do města Aš Ivety Grófové, který Slováci nominovali na Oscara, a silný film Poklosie Wladyslawa Pasikowského. Kromě Stuhra festival připomene komplexně i dílo slovenského režiséra Petera Solana.

Festival trvá do 5. května. Promítat se bude na třech místech. V Divadle Adama Mickiewicze a Kině Piast na polské straně hranice. V Českém Těšíně se bude hrát v Kině Central. Aktuální informace i podrobný program je možné najít na internetových stránkách festivalu www.kinonahranici.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám