Hlavní obsah

Anifilm už za týden. S přiznaným homosexuálem a tajným alkoholikem Chapmanem

Novinky, Stanislav Dvořák

Již 3. května začne v Třeboni festival Anifilm, který nabídne přes 200 animovaných celovečerních i krátkých snímků z celého světa a doprovodný program.

Foto: Bonton

Graham Chapman (Život Briana)

Článek

Anifilm má několik soutěží. Celovečerních filmů bude soutěžit celkem 10 a krátkometrážních 50. Mezinárodní soutěž celovečerních filmů má část pro dospělé a pro děti, dále je tu Česko-slovenská soutěž filmů studentských.

V kategorii celovečerních filmů pro dospělé se můžete těšit třeba na Autobiografii jednoho lháře: Pravdivý příběh Grahama Chapmana. Ten se věnuje členovi kultovní partičky Monty Pythonů, "přiznanému homosexuálovi a tajnému alkoholikovi", kterého si diváci jistě pamatují z filmů Život Briana, Svatý grál nebo Monty Pythonův smysl života.

Nová komedie trojice režisérů Bill Jones, Jeff Simpson a Ben Timlett, ve které vystupují animovaní členové Monty Pythonů, vznikla podle audionahrávky Chapmanovy biografie, kterou načetl tři roky před smrtí. Zemřel již v roce 1989.

Tarzan je bábovka

Dále je tu dystopie vznikající téměř patnáct let nejrůznějšími animačními technikami Městečko velkých duchů nebo kolumbijský film Malý, tlustý, plešatý, americký film Takový nádherný den o tajemném muži jménem Bill, kterého vytvořil kultovní animátor Don Hertzfeldt, a španělský snímek Poutník o vězni, jemuž se podaří utéct a vypraví se pro svoji kdysi dávno ukrytou kořist.

"Jediným českým zástupcem v soutěži celovečerních snímků pro děti je volné pokračování prvního českého 3D animovaného filmu Kozí příběh se sýrem, který nás i tentokrát zavede do středověké Prahy. Belgicko-francouzský snímek Zarafa vypráví dojemný příběh o síle přátelství malé žirafy Zarafy, které chce chlapec Maki pomoci vrátit se do rodné země. A o tom, že být velký a silný nemusí být vždy právě výhoda, se pokusí diváky přesvědčit dánský snímek Tarzan bábovka," sdělila Gabriela Zajícová z Anifilmu.

"Celovečerní filmy budou na letošním Anifilmu hodnotit programový ředitel a jeden ze zakladatelů slovinského Mezinárodního festivalu animovaných filmů ANIMATEKA Igor Prassel, člen několika mezinárodních redakčních rad časopisů zaměřených na komiks a animovanou tvorbu.

Dále přední americký kurátor, historik a publicista Amid Amidi a portugalská režisérka Regina Pessoa, držitelka řady mezinárodních ocenění za své autorské snímky (např. za film Kali, The Little Vampire získala v loňském roce cenu na Mezinárodním festivalu animovaného filmu v Hiroshimě), jejíž film História Trágica com Final Feliz je nejvíce oceňovaným animovaným portugalským filmem vůbec," dodala.

Jednotliví vítězové si kromě hlavní ceny odnesou dohromady čtyři tisíce eur. Více na www.anifilm.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám