Hlavní obsah

Knihou roku 2013 je román Jiřího Hájíčka Rybí krev

Knihou roku 2013 je román Jiřího Hájíčka Rybí krev, který vydalo nakladatelství Host. Hájíčkova kniha získala hlavní cenu v soutěži Magnesia Litera, jež chce popularizovat literaturu. Další ceny ve středu v Praze dostali autoři, překladatelé či nakladatelé, kteří zvítězili v některé z osmi kategorií.

Článek

Hájíček se v románu Rybí krev vrací k tématu venkovské prózy a prostředí jižních Čech, tentokrát do doby přelomu 80. a 90. let, která přinesla velké společenské změny.

Stavba elektrárny v Temelíně a přehrady Hněvkovice připravila o domov mnoho rodin. Autor sleduje některé z nich očima Hany, která se vrací do polozatopené vsi po 15 letech z ciziny. Elektrárna a marný boj obyvatel proti ní jsou kulisami pro dramatické mezilidské vztahy, příběhy obyčejných lidí v neobyčejné situaci, vyprávěné tradičním způsobem, uvedla o románu porota.

Hlavní cena je spojená s odměnou 200 000 korun. Pro letošní ročník pořadatelé získali sponzory i pro kategorie dětské knihy, literatury faktu a objev roku, vítězové dostávají po 30 000 korun.

Brabcová a Stropy

Cenu za prózu dostala Zuzana Brabcová za román Stropy (Druhé město). Odehrává se v psychiatrické léčebně, ale podle poroty to podstatné není příběh, nýbrž to, jak autorka popisuje prožívání svých hrdinek. "Snad je to úporné přemítání o osudu nesourodé skupiny nemocných žen, skrze něž nám autorka dává nahlédnout do naší stejně nesourodé přítomnosti," uvedli porotci.

Objevem roku je student scenáristiky na FAMU Jaroslav Žváček se svou prózou Lístek na cestu z pekla (Paseka). "Píše dramaticky, s humorem, umně proplétá a spojuje všední události a vytváří z nich v nadsázce atraktivní příběhy," říká porota s tím, že o autorovi narozeném v roce 1989 čtenáři jistě v budoucnu uslyší.

Literu za poezii dostal Jakub Řehák za svou druhou sbírku Past na Brigitu (vydalo fra). Autor upoutal již prvotinou Světla mezi prkny, která byla v roce 2009 nominována na cenu Magnesia Litera i na Cenu Jiřího Ortena. V Pasti na Brigitu podle poroty rozvíjí klíčové prvky své poetiky, která navazuje na dědictví avantgardy, zároveň ji prohlubuje a posunuje dál. Závěrečnou poemu Yellow Umbrella označují za jeden z vrcholů české poezie posledních let.

V kategorii knih pro děti a mládež si cenu odnesl Pavel Čech za knížku Velké dobrodružství Pepíka Střechy (Petrkov). Komiksovou formou zprostředkovává příběh čtrnáctiletého chlapce, který prožívá četná dobrodružství a musí obstát v mnoha zkouškách.

Za literaturu faktu cenu dostal životopis Zdeňka Nejedlého od Jiřího Křesťana (Paseka). Literu za nakladatelský čin dostal Ivan Wernisch za svou publikaci Živ jsem byl! (Druhé město), ocenění za překlad si odnesla Věra Koubová, která přeložila knihu Richarda Pietrasse Z lemu snu (Revolver Revue). Cenu čtenářů dostala Kateřina Tučková za své Žítkovské bohyně, která se stala jednou z nejprodávanějších knih loňského roku; zopakovala tak úspěch z roku 2010, kdy stejnou cenu dostala za svůj předchozí román Vyhnání Gerty Schnirch.

Reklama

Výběr článků

Načítám