Hlavní obsah

Místo opilců a rvaček se má do Stodolní ulice vrátit kultura

Právo, Denisa Telaříková

Z ostravské legendární Stodolní ulice, která je plná hudebních klubů, kaváren, irských pubů, afrických klubíků, českých hospůdek či italských pizzerií, se bohužel zcela vytratil původní kulturní duch. Kdysi nebyl problém zajít na Stodolní ulici do hospůdky na literární večer, v klubu si poslechnout koncert nějaké začínající talentované kapely či zhlédnout divadelní představení. Ze Stodolní plné alternativní kultury se postupem času stalo jen komerční turistické centrum zábavy. Vzrostla zde i kriminalita a vandalismus.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Stodolní ulice

Článek

„Nejvíce zásahů bývá na Stodolní ulici ve středu a pak především v pátek a v sobotu, kdy se sem vydávají lidé z celé střední Evropy. Řešili jsme už okradené Španěly, Němce i Poláky. Velmi časté jsou rozepře končící bitkou a problémy s řidiči, bývají opilí,“ popsal situaci Jiří Sivek, zástupce vedoucího pro hlídkovou službu Policie ČR.

Město do Stodolní ulice vrátí kulturní duch

Sice se zpožděním, ale přece přišlo město Ostrava nyní s tím, že to chce změnit. Do Stodolní ulice chce opět vrátit kulturu.

„Když Stodolní začínala, tak to byla téměř alternativní záležitost, kde se nechodili lidé masivně bavit a opít, ale hledali tam spíše kulturu. V určité chvíli byla Stodolní dokonce fenoménem s alternativní kulturou i zábavou, postupně převážila jenom komerce. Pokud chceme alespoň trochu tu rovnováhu vrátit, tak to bez finanční podpory města nepůjde,“ sdělil novinářům ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD). Dodal, že město proto chystá vyhlášení čtyřletého grantu pro kulturní oživení této ulice v centru Ostravy.

Na kulturní projekty letos 1,5 miliónu korun

„Letos uvolníme 1,5 miliónu korun na nejrůznější kulturní projekty, které se budou konat právě na Stodolní ulici. Žadatelem o granty může být kdokoliv, získané peníze však musí využít na podporu kulturního života na Stodolní ulici,“ upřesnil primátor s tím, že žadatelé o dotaci mohou od města dostat maximálně 70 procent způsobilých nákladů projektu, pokud se nebude jednat o projekt zaměřený na minoritní skupiny.

„Tam je podpora města stoprocentní. Zájemci o dotaci musí své projekty předložit na odboru kultury magistrátu do 31. května,“ upozornil Kajnar.

Město očekává, že pokud bude o finanční podporu pro Stodolní ulici zájem, mohly by se akce rozjet už letos na podzim. „Zastupitelé se návrhem na vypsání čtyřletého grantu budou zabývat 24. dubna. Pokud vše půjde dobře, tak v červnu by zastupitelstvo mohlo už schvalovat finanční podporu na konkrétní kulturní akce. Očekávám, že podpoříme tak tři až čtyři projekty,“ plánoval primátor.

Reklama

Výběr článků

Načítám